Occupy the ring A10

Academie van Bouwkunst: "Van 19 tot en met 30 januari werken 19 studententeams tijdens de Winter School 2015 aan strategische ontwerpoplossingen voor het 'vergeten land' langs de Ringweg A10. De ontwerpen worden op 30 januari gepresenteerd in één grote maquette. De Academie stelt een prijs ter beschikking voor het team dat het beste ontwerp presenteert.

Terwijl het centrum van Amsterdam vol loopt en steeds duurder wordt, is er langs de A10 veel vrije ruimte beschikbaar. De Ring A10 is 32 kilometer lang en meet 11 kilometer in diameter. De enorme hoeveelheid leegstaande kantoorruimte langs de snelweg biedt volop ruimte voor nieuwe en unieke activiteiten, zoals WOW en het Zuidpark. De A10 is omzoomd door 64 kilometer grond dat in eigendom is van Rijkswaterstaat, grond die niet toegankelijk is voor publiek en aldus is uitgegroeid tot een ring van vergeten land. 

Wat zou er gebeuren als Rijkswaterstaat deze grond overhandigt aan de stad Amsterdam voor lokale experimenten? Zou de Ring A10 een iconische groene ruimte voor de stad Amsterdam kunnen worden, iets wat lijkt op de High Line in New York? Wat als mensen, dieren, insecten en planten samen dit vergeten land bezetten? Tijdens de Winter School werken studenten in teams aan nieuwe ideeën voor dit vergeten land. Ze krijgen de gelegenheid om adviseurs uit het professionale werkveld te raadplegen en hun ideeën te toetsen. Een onafhankelijke jury zal alle inzendingen beoordelen. Het beste ontwerp krijgt een prijs uitgereikt door landschapsarchitecte Maike van Stiphout, curator van de Winter School 2015."

Zie ook hier en hier.

Misschien kan daar een mooi groen park gecreëerd worden speciaal ingericht voor grote evenementen als Amsterdam Open Air. Ik zou Open Air alvast willen adviseren er bij de stad op aan te dringen hier werk van te maken en meteen een optie te nemen op een leuk plekje. Er is ook genoeg ruimte voor meer biodiversiteit en meer groen. Doen!


AHK: "Landschapsarchitecte Maike van Stiphout is het nieuwe hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur. Op 4 september 2014 sprak zij haar intreerede 'Together/Samen' uit. Hiervan is een digitale publicatie beschikbaar via de website van de Academie. In de Academiebibliotheek en bij de receptie is een gratis exemplaar verkrijgbaar. 

Maike van Stiphout gaat in haar intreerede in op mondiale ontwikkelingen die een nieuwe houding van delen en zorgen tot stand brengt.”

© 2015