Rondje Gaasperplas

Op zondag 20 december kan iedereen meedoen met een winterwandeling door het Gaasperpark met uitleg over alles wat er ooit was, wat er is, wat er moet komen. Onderbreking halverwege bij de horeca om op te warmen, verzamelen bij de metrohalte Gaasperplas om 13.30 uur.

shots 1979


In de vergadering van Groengebied Amstelland op 17 december op het kantoor van Recreatie Noord-Holland NV in recreatieschap Spaarnwoude, Genieweg 46, 1981 LN Velsen-Zuid, is een van de besluitvormende onderdelen het vastleggen van de hoofdroute door het park voor gebruik door Amsterdam Open Air. Dat plan is in zeer kleine kring bekendgemaakt; 99% van de omwonenden hebben hier nog niets over vernomen. Er waren een aantal mogelijkheden aangegeven in het Gaasperparkplan, en het lijkt erop dat er nu een keuze is gemaakt. Door wie? Niet door de bestuurscommissie natuurlijk, het zou me verbazen als zij hier alles over wisten, maar door dhr. Jaensch, lid van het dagelijks bestuur van Zuidoost en ook vertegenwoordiger van de gemeente (naast gemeenteraadslid Bosman) in het bestuur van GGA. Het plan is hoofdzakelijk bedoeld om grote evenementen te faciliteren. De 20 miljoen die de gemeente Amsterdam heeft uitgetrokken voor de Agenda Groen is niets anders dan subsidie voor de evenementenorganisatoren.

Kleine paden in het Gaasperpark zullen afgewaardeerd worden (lees verdwijnen), de grote moeten de toegang tot het park voor zware vrachtwagens en trucks van Amsterdam Open Air en andere festivals verbeteren. Dat betekent de afwaardering van het Gaasperpark tot evenemententerrein. Daarmee wordt de ecologische functie en status van het park met voeten getreden. Dan is er geen sprake meer van EHS (Ecologische Hoofdstructuur) of NNN (NatuurNetwerk Nederland), want een evenemententerrein is per definitie geen natuurgebied. Voor die brede weg door het park zullen weer veel bomen gekapt worden, waardoor het park weer minder park wordt. Het is niet uit te sluiten dat deze weg als sluipweg misbruikt zal worden naar de Provincialeweg. Men heeft het ook over vervanging van bruggetjes, maar niet duidelijk is of die vervangen worden door nieuwe bruggetjes of door duikers. Als het duikers zijn dan verdwijnt het meest pittoreske deel van het park.

bruggetje


Het is duidelijk dat dit een aantasting is van het bestemmingsplan en dat het bestuur alvast vooruit wil lopen en de nog door bestuur en rechters te behandelen kwestie van de betwiste omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air voor wil zijn en zo een voldongen feit wil creëren voordat er op democratische manier inspraak is geweest. Het bestuur van GGA, dus ook het bestuur van Zuidoost en de gemeente Amsterdam, proberen voor de zoveelste keer de regels te omzeilen. In het verleden werd beweerd dat het Gaasperpark niet tot de EHS zou behoren. Een flagrante leugen. Men gaat gewoon door op dezelfde ondemocratische manier om natuuronvriendelijke plannen door te drukken.

Ga indien mogelijk naar de bovengenoemde vergadering van GGA om in te spreken en uw ongenoegen te laten merken over deze gang van zaken.

Hier kunt u de tekst van het voorstel met commentaar (in het rood) downloaden.

© 2015