1973 - picknick op de snelweg

The Guardian heeft een galerijtje (gallery) gepubliceerd 'Picnics on the motorway'. Ik heb geen idee hoe het komt dat picnic in het Nederlands picknick geworden is. Picknicks tijdens de autovrije zondagen in 1973. Festivals op snelwegen op zomerse zondagen. Waarom niet?

clips 4784

Picknick in de berm, Roadside picnic, Пикник на обочине, is een sciencefiction boek geschreven door de Russische broers Arkadij en Boris Strugatskij. Dit boek was de inspiratie voor Andrej Tarkovskij’s film ‘Stalker’.
Het boek gaat over een invasie op een aantal plekken op de aarde door buitenaardse Bezoekers. Na hun bezoek – waarbij ze op geen enkele manier letten op de bewoners van de aarde noch met hen in contact willen komen, noch hen willen verbeteren of benadelen – blijven er op die plekken ongewone dingen achter, zwerfvuil, weggeworpen en achtergelaten na een uitstapje van de Bezoekers zonder eraan te denken dat dit voor de aardbewoners onbegrijpelijk of gevaarlijk kon zijn. Net als mensen gaan picknicken en hun afval overal achterlaten zonder rekening te houden met de wezentjes die daar al aanwezig waren, sprinkhanen, libellen, insecten, voor wie het zwerfvuil gevaarlijk kan zijn.
Iets waar nog een boek over geschreven moet worden is de verdwazing van stadsmensen, met name stadsecologen die het zwerfvuil gaan uitleggen als bouwstenen voor de nesten van watervogels. Zij komen blijkbaar van een andere planeet.

clips 4785
DSC02272
© Natuurbescherming ZO 2015