Artis en de Hortus gaan uit de HGS!

In het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur van het huidige college worden Artis en de Hortus uit de toetskaart HGS gehaald (groentype ‘curiosa’). De reden die opgegeven wordt is deze: "Artis en de Hortus zijn uit de Hoofdgroenstructuur gehaald. Het zijn immers plekken die beleidsmatig vanuit andere regimes afdoende bescherming genieten, welke geen (primaire) groenbestemming hebben en waarbij sprake was van betaalde toegang.

artis

Kunstgrassportvelden blijven wel in de HGS, terwijl daar ook verenigingen gevestigd zijn waar men lid van moet zijn en moet betalen. Dan ligt ontegensprekelijk de biodiversiteitswaarde van Artis en de Hortus hemelshoog boven die van kunstgras met mogelijk kankerverwekkend rubbergranulaat. Het is zelfs zo dat de gemeente extra sportvelden wil aanleggen zelfs in de ecologische structuur van Amsterdam, zoals in het Diemerpark.

Hortus

Zowel Artis als de Hortus zijn financieel afhankelijk van bezoekers, van bijdragen van gemeente en overheidsinstellingen, van loterijen e.d. Zij hebben het momenteel erg moeilijk. Wat is dit college van plan met Artis en de Hortus, vraag ik mij dan toch af. Sportvelden waarvan er al ontzettend veel in Amsterdam zijn worden met veel geld gepromoot, terwijl unieke instellingen als Artis en de Hortus uit de HGS gedonderd worden.

Kunstgrassportvelden gaan vóór unieke planten en dieren. Dit beleid geeft aan dat de huidige coalitie weinig respect heeft voor natuur, planten en dieren. Is het de bedoeling van het college om ook de steun aan Artis en de Hortus af te bouwen? Ik vrees het ergste.

© Natuurbescherming ZO 2015