Goochem gegoochel met groen

HGS

Het nieuwe beleidskader HGS (zie ook vorige blogpost) dat het huidige college van Amsterdam heeft voorgesteld aan gemeenteraad en bewoners is m.i. niets anders dan op zijn Amsterdams gezegd, goochem gegoochel met groen.

De nieuwe Hoofdgroenstructuur bestaat uit een lappendeken van groentypen die dwars door andere en belangrijkere indelingen als NNN en Natura2000 heen banjeren. Voor bewoners wordt dit een doolhof van regels en natuurlijk ook de in Amsterdam traditionele afwijkingen van regels.

Als de gemeenteraad (lees ‘het college’) ten allen tijde de mogelijkheid heeft om uitzonderingen te maken op deze HGS en groentypen kan wijzigen, en als een aantal van deze groentypen behoren tot het NNN of Natura2000, dan betekent dat gewoon dat de gemeente de volledige zeggensmacht wil over NNN en Natura2000. Dat is in strijd met provinciale en nationale wet- en regelgeving.

Als een NNN-gebied bestempeld wordt als ‘stadspark’ dat houdt dat in dat er grote evenementen kunnen plaatsvinden in de broedtijd. In haar desastreuze evenementenbeleid houdt de burgemeester geen rekening met verstorende geluidsbelasting op broedende vogels, ook niet met schade door verdichting aan het bodemleven in parken. Het NNN is dus op geen enkele manier geborgd in dit wangedrocht van de nieuwe HGS.

‘Rigoureus vergroenen’ noemt het college dat. Na alle lof van stadsecologen voor meerkoeten die toch zo handig zijn met zwerfvuil in onze stad (alleen in het Gaasperpark bouwen ze nog milieuvriendelijke nesten!), zullen ook de reebokken die nu nog te zien zijn in onze groengebieden moeten wijken voor of wennen aan meer reuring en commercie. Want het college vindt dat het groen er is voor mens, plant en dier, in die volgorde van belang. Zij beseft niet dat een HGS enkel bestemd voor bescherming van dier en plant, meteen al veel bescherming levert aan de mens. Als de mens hoofdzaak wordt zeg dan maar dag met je handje tegen natuur en milieu. Dan tref je geen reebokken meer aan in onze parken, maar potloodventers, foodtrucks, barbecues en ander ongevoeg.
Een echt groen en democratisch college zou zich voor dit nieuwe beleidsplan diep moeten schamen.

© Natuurbescherming ZO 2015