Bericht aan Rutger Groot Wassink

screenshot 97

Geachte heer Groot Wassink,

U heeft grootse plannen voor onze stad en na de verkiezingen riep ik driewerf hoera. Groener en democratischer zou het worden. Maar ik bots sinds een paar maanden tegen een muur aan. 

Waar mijn Stichting Natuurbescherming ZO voorheen nog af en toe een succesje kon behalen in de strijd tegen de privatisering en commercialisering van onze natuur krijg ik geen enkele reactie meer van uw partij. Er is kennelijk een deal gesloten met festivalorganisatoren om het groene bedje dat voor hen in de vorige coalitie was klaargezet, blijvend voor hen te reserveren. Wordt de status van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, eindelijk gerespecteerd in Amsterdam of gaat onder uw bewind de ambtenarij van deze stad stug door met het ontkennen van deze status? 

Dit is van het allergrootste belang voor natuur, milieu en recreatie, zeker in een tijd van klimaatverandering. Het is ook van het allergrootste belang voor de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de huidige coalitie. Ik vraag mij momenteel af of deze coalitie nu tegen de kiezers onder het mom van 'jullie hebben voor ons gekozen als bestuurders, wij regelen het verder wel' eigenlijk tegen ons zegt 'lekker peuh, wij bepalen nu vier jaar lang alles zelf wel'. En daar gaat de voormalige steun van GroenLinks aan natuurbehoud de gracht in.
Afgezien van het feit of u uw plannen zult kunnen verwezenlijken, waar zeker wat goeds bij zit, loopt u een groot risico om na vier jaar weer de underdog te worden. Daar hebben uw kiezers u niet voor gekozen.

Het heeft mij moeite gekost om aan het e-mailadres van een van de bestuurders van stadsdeel Zuidoost te komen. Uw eigen bestuurder is nog steeds persoonlijk onbereikbaar. De vraag is of berichten aan de bestuursondersteuning wel aankomen. Er komt in elk geval geen enkele reactie.

Onze nieuwe bestuurders in Zuidoost zijn mensen die wij nog niet kenden. Zij zijn kennelijk uit de krochten van de politiek gehaald. Zij hebben geen of weinig kennis van de situatie ter plekke en worden opgezadeld met grote problemen, waaronder de toekomst van ons kleine stukje natuur in Zuidoost. Dat kan ik hen op geen enkele manier kwalijk nemen. Maar zij hebben wel een ambtenarij aan te sturen die nog steeds in het stadsdeel aanwezig is en al eerder en vaker blijk heeft gegeven van onbehoorlijk bestuur. Indien burgers te maken krijgen met een bestuur dat enkel de belangen dient van festivalorganisatoren en daarbij zelfs juridische procedures vertraagt en bemoeilijkt en bovendien niet schroomt om rechters te misleiden (de details kan ik u doen toekomen) en de nieuwe coalitie doet daar niets aan, dan komen we van de regen in de drup (mijn excuses voor de verouderde negatieve connotaties van regen en drup). Juist nu verwachten wij meer van u.

Amsterdam heeft soms megalomane plannen, pardon metropolitane plannen. Het Gaasperpark moet metropolitane allure krijgen. Natuur heeft daarin enkel een rol als decor. Wat natuur betreft gaat het voor GroenLinks kennelijk om opname van kunstgras in de Hoofdgroenstructuur, kaboutertuintjes en daktuintjes, die bijzonder lief overkomen, maar geen zoden aan de dijk brengen, weinig ecologisch nut hebben en nauwelijks iets bijdragen aan vergroening van de stad.

Wij hebben meer echt groen en meer echte democratie nodig. Geen participatietraject Gaasperplas dat de natuurstatus van het NNN ontkent om meer evenementen toe te staan in het Gaasperpark. Van participatie was geen sprake in de vorige coalitie toen de locatieprofielen werden opgesteld, en van participatie is ook nu geen sprake als in dit traject de burger maar één kant op geduwd wordt, die van verdergaande commercialisering en privatisering van onze natuurgebieden.

U heeft kennelijk uw eigen rotprobleempjes, zoals coalitievorming (die weinig te maken heeft met democratie als sommige partijen tijdens de verkiezingen veel kiezers verloren hebben), overgeheveld naar de stadsdelen waar u bestuurders neergezet heeft die de situatie niet kennen en geen ervaring hebben met het oplossen van grote problemen, of niet de ervaring hebben om bestaande misstanden aan te pakken.

Het nieuwe evenementenbeleid rammelt aan alle kanten, voorschriften voor vergunningen worden op grote schaal overtreden. De rotprobleempjes van Zuidoost worden op deze manier bestendigd. U gaat door met het beleid van vroeger, maar nu zonder uw oppositionele steun aan verandering, natuur en democratie.

Mijn stichting wil u graag een kans geven en denkt vooruit naar de jaren na deze coalitie. Bent u er dan nog? Ik hoop het wel.
Groener en democratischer! Daar bent u voor gekozen. Ik zou zeggen. Maak er verdorie werk van.

Met vriendelijke groet,
Hetty Litjens
Stichting Natuurbescherming ZO

© Natuurbescherming ZO 2015