Besluiten bestuurscommissies illegaal?

Parool: "De Amsterdamse bestuurscommissies zijn strijdig met de Gemeentewet, stelt advocaat Henri Sarolea. Dat geldt volgens hem ook voor de jongste plannen, waarin nog steeds gekozen vertegenwoordigers een rol spelen.

In 2014 maakte Den Haag door een aanpassing van de Gemeentewet deelgemeenten onmogelijk. Op dat moment had Amsterdam zich daarbij neer moeten leggen. “Wat de stad vandaag doet met bestuurscommissies is illegaal,” zegt advocaat Henri Sarolea, die al meer dan zes rechtszaken hierover heeft lopen omdat bestuurscommissies toch zelfstandig besluiten nemen. “De wet stelt dat de gemeente moet besturen, niet de deelgemeente."

Dat kan consequenties hebben voor de verlening van vergunningen. De verlening van omgevingsvergunningen is in mandaat gegeven aan de voorzitters van de bestuurscommissies. Is zo’n mandaat wel legaal? De bestuurscommissies zijn een monistisch stelsel, het is het Algemeen bestuur dat besluiten neemt, niet het dagelijk bestuur of de voorzitter. Het is in elk geval duidelijk dat dit systeem verwarrend en niet houdbaar is.

© Natuurbescherming ZO 2015