Directeur RNH ontslagen

Parool: "Was het de nominatie voor een ondernemersprijs of toch zijn standpunt inzake de ganzenjacht? Directeur Jan Hylkema van Recreatie Noord-Holland moet in elk geval het veld ruimen.

Is de nominatie voor de Business Succes Award hem noodlottig geworden? Ja, zegt directeur Jan Hylkema van Recreatie Noord-Holland, die deze zomer door zijn raad van commissarissen op non-actief werd gesteld en inmiddels met goedkeuring van de provincie is voorgedragen voor ontslag. De zaak dient volgende maand voor de rechter.

Het besluit van Hylkema om met de organisatie mee te dingen naar de Business Succes Award viel slecht bij zijn toezichthouders. Niet eens vanwege de kosten - alle deelnemende bedrijven betalen 10.000 euro - maar vanwege de commerciële uitstraling. "Het ging vooral om de betrokkenheid van RTL," zegt Hylkema. "Dat was helemaal fout.

Zijn verdiensten voor de organisatie bleven nadrukkelijk buiten beeld, zegt de directeur. "Twaalf jaar lang heeft de organisatie een gezonde winst gemaakt. We hebben een eigen vermogen opgebouwd van 3,6 miljoen euro. Ik ben de enige terrein­beheerder in de Randstad die de afgelopen jaren geen medewerkers heeft hoeven ontslaan."

Desondanks schaarde het provinciebestuur zich als enig aandeelhouder in oktober achter het voorstel van de raad van commissarissen om een ontslagprocedure te beginnen. Een voorstel van enkele Statenfracties om een mediator in te schakelen, werd door verantwoordelijk gedeputeerde Jaap Bond terzijde geschoven.

Hylkema vermoedt dat zijn standpunt inzake de ganzenjacht daar debet aan is geweest. "Ik ben als bioloog afgestudeerd op ganzen. Ik heb het beleid van het provinciebestuur altijd loyaal uitgevoerd, maar ik heb ook nooit een geheim gemaakt van mijn mening dat de jacht op ganzen niet zo vreselijk zinvol is."

Tijdens een werkconferentie in mei op het provinciehuis lichtte de terreinbeheerder zijn standpunt toe. "Ik heb uitgelegd dat het probleem van de ganzen moet worden aangepakt door de beschikbaarheid van voedsel te verminderen. Het schieten leidt er alleen maar toe dat de ganzen zich sneller vermenigvuldigen.”

Een onwelkome boodschap voor bestuurder Bond, die een pleitbezorger is van de jacht, ook in de groengebieden van Recreatie Noord-Holland. "Ik heb er geen harde bewijzen voor," zegt Hylkema, "maar ik heb sterk de indruk dat men liever een directeur heeft met een ander standpunt over de jacht.””

Ook heb ik hem eens horen zeggen tijdens een vergadering van Groengebied Amstelland, en dat vond ikzelf een moedig standpunt, dat ook de vossenjacht geen zin had. Maar verder lagen we toch in de clinch met zijn natuurbeleid, of beter gezegd evenementenbeleid. Zijn zoon heeft onder de naam Raven tot zeven nog commentaar geleverd op bovenstaand filmpje over de schade aan het Gaasperpark door Amsterdam Open Air.

© Natuurbescherming ZO 2015