Bestemmingsplan Gaasperdam

Ter kennisname voor de vergadering van de bestuurscommissie Zuidoost morgen

Notitie Zuidoost 26 januari 2016: "Bestemmingsplannen Gein/Reigersbos, Holendrecht, Gaasperplas: (10 jaars termjjn verstrijkt maart 2018)

Vanwege het mogelijk maken van ruimtelijke ontwikkelingen rond de Gaasperplas (met name het toevoegen van enkele mogelijkheden voor horeca), is wél gestart met de voorbereiding van het bestemmingsplan Gaasperplas e.o.. Bij het opstellen van de startnotitie is het beleid van hogere overheden onderzocht. Het Gaasperplaspark ligt in het Natuurnetwerk Nederland (NNN, de vroegere EHS). Het provinciaal beleid is zeer restrictief wat betreft (bouw-)ontwikkelingen in het NNN. (Uitbreiding van) horeca is bijvoorbeeld strijdig met de provinciale ruimtelijke structuurvisie. Op 26 januari jl. is ambtelijk overlegd met de provincie Noord Holland over de gewenste ontwikkelingen in het nieuwe bestemmingsplan Gaasperplas e.o. De provincie heeft aangegeven dat die ontwikkelingen in strijd zijn met het beleid voor het NNN. Het Natuurbeheerplan en het beleid voor de NNN worden de komende jaren aangepast. De provincie stelt voor om ambtelijk gezamenlijk op te trekken in het bepalen en vastleggen wat de waarden zijn van het Gaasperplasgebied en welke ontwikkelingen wel en niet mogelijk gemaakt kunnen worden. De aanpassing van het provinciale beleid zou dan gelijk oplopen met het opstellen van het bestemmingsplan Gaasperplas e.o. Voor de korte termijn betekent dat, dat het bestemmingsplan Gaasperplas e.o. nu nog niet opgestart wordt. Gekoerst kan worden op een vast te stellen bestemmingsplan in 2018.

Men is wel voorbarig gestart met de voorbereiding van een nieuw bestemmingsplan en daarover zijn de omwonenden nog niet gehoord en geconsulteerd. Tot 2020 kan er volgens de structuurvisie Amsterdam 2040 niet gebouwd worden aan de zuidoever van de Gaasperplas. Daarna ook niet, want het gebied behoort tot het NatuurNetwerkNederland. Ook de kwestie omgevingsvergunningen voor evenementen in het Gaasperpark is nog in behandeling bij de rechtbank. Het stadsdeel is bezig met het saboteren van de bezwaren van omwonenden en het bemoeilijken van de rechtsgang.

© Natuurbescherming ZO 2015