Comme la lune

Gisteren kwam ik terug van een inzagesessie in drie verschillende stukken en net voor ik thuis kwam zag ik nog bij klaarheldere hemel (erg koud dus) een mooie volle maan. Daar heb ik meteen een fotootje van gemaakt (de lucht was nog veel lichter blauw dan hieronder, maar om de maan beter uit te laten komen heb ik die wat donkerder afgedrukt). Poetischer kun je niet thuiskomen.

screenshot 04

Maar nog even over de inzage. Je kunt tegenwoordig een afspraak maken bij de gemeente om inzage aan te vragen. Als je dat doet dan krijg je niet meteen de volgende dag een afspraak. Daar zaten in dit geval vanaf de dag na bekendmaking, de dag waarop de afspraak is gemaakt (22 februari) en de afspraak (28 februari) 6 dagen tussen. Officieel lagen de stukken ter inzage vanaf 22 februari.

screenshot 05

De werkelijke termijn van inzage is dus veel korter dan de officiële termijn. Je veronderstelt dat als er een afspraak gemaakt is bijna een week eerder, de stukken ook meteen klaar liggen. Maar … dat is niet zo. Men moet de stukken vaak nog kopiëren, voorzien van zwarte balken om geheime informatie af te plakken. Dus waarom dan een afspraak maken als je toch nog moet wachten op de stukken? Het duurde daarom nog tot na sluitingstijd voordat de stukken gefotografeerd waren.

Als men toch geen rekening houdt met de gemaakte afspraken, dan zou je in principe na de bekendmaking gewoon je opwachting kunnen maken op het stadsdeelkantoor en de stukken opvragen. Maar ik ben bang dat je dan van een koude kermis thuiskomt en je verteld zal worden dat je eerst een afspraak moet maken.

screenshot 06

Het lijken wel geheime stukken. Alleen het stempeltje SECRET of CLASSIFIED ontbreekt nog. Waarom mogen wij niet weten hoeveel EHBO men wil inzetten tijdens Amsterdam Open Air, hoeveel vaste toiletten er aanwezig zijn (0 dus, an educated guess), of hoeveel chemische toiletten en plaskruisen?

Ook interessant is dat er dieren worden ingezet op het evenement. Is dat inclusief paarden van de bereden politie en bewakingshonden? Of worden er dieren op het festivalterrein ingezet, dus gemarteld? Krijgen die dieren wel oordoppen? Van de bereden politie heb ik ooit eens vernomen dat de paarden wel oordoppen in krijgen. Er zijn 9 alcoholschenklocaties.
Het wordt wel gek als we ook niet mogen weten wat er gedaan zal worden om de geluidsoverlast te beperken en de normen niet te overschrijden.

screenshot 09

Ook moet onbekend blijven waar de fietsen geparkeerd zullen worden en hoeveel auto’s waar geparkeerd mogen worden. Ik ben zeer geïnteresseerd in de vragen of opmerkingen die AOA niet kwijt kon in het formulier. De gegevens van Amsterdam Open Air zijn intussen al lang bij ons bekend. Maar waarom mogen wij niet weten hoeveel leges er geïnd wordt? Het lijkt mij een vrij klein bedrag. Dan is het te begrijpen dat dat liefst geheim moet blijven. Een vriendenprijsje moet kunnen, denkt men in Zuidoost.

screenshot 10

Ik vraag me af of die leges dan voor 40.000 bezoekers (2 dagen) het dubbele wordt of dat dit bedrag voor 20.000 bezoekers het totaalbedrag blijft.

Ook de auteurs van de literatuurlijst horen bij de geheime informatie. Er is wel een zeer keutelige ambtenaar aan het afplakken geweest.
Een interessant stuk over onder andere Amsterdam Open Air in het Gaasperpark is Amsterdamse muziekfestivals in de open lucht: vrijheidsuiting of -beperking?

Daarin lezen we het volgende:
"Het is de taak van het stadsdeel om een belangenafweging te maken; te bepalen wiens vrijheid beschermd wordt en welke schade aan welke groep voorkomen wordt. Uit de analyse blijkt dat zij dit doen dit op basis van ‘cijfers’ (onderzoeksresultaten) of ‘feiten’ (de regels). De stadsdelen kiezen ervoor primair de belangen te behartigen van de festivalorganisaties (economische belangen), de festivalbezoekers (speciale belangen) en enkele politieke partijen. Door de belangen van deze partijen te behartigen lijken de stadsdelen uit te gaan van positieve effecten van de festivals die het gehele stadsdeel ten goede komen (publieke belangen), maar in beide stadsdelen is er weinig inzicht in welke positieve effecten de festivals daadwerkelijk hebben op het stadsdeel. De publieke en politieke debatten blijken een ‘constante strijd’ over wiens vrijheid of wiens belang het meeste gewicht heeft."

screenshot 11

Op het eind van de inzage van de stukken van de aanvraag omgevingsvergunning kreeg ik van de loketambtenaar (die stond te springen om naar huis te gaan) nog te horen dat er geen foto’s gemaakt mochten worden. Onzin, natuurlijk. Ambtenaren zijn er tenslotte voor dienstverlening aan bewoners. En je kunt tegenwoordig ook digitaal de stukken opvragen. Waarom zou je dan geen foto’s mogen maken? Het besluit over de kap van de bomen stond vandaag al op internet. Op deze pagina staat een link naar een opvraagformulier. Dat is toch veel makkelijker en spaart tijd voor burgers en ambtenaren.
Er kwam gisteren ook een andere ambtenaar aan het loket die zo vriendelijk was om mij op verzoek nog de stukken over de kap van 28 bomen in het Gaasperpark te komen brengen. Daar had ik pas een afspraak voor gekregen voor de volgende morgen. Zo zie je maar, het is allemaal mensenwerk. Er zijn mensen en potloden. En intussen heb ik de stukken al digitaal binnen gekregen. Makkelijker kunnen ze het niet maken. Zo hoort het ook.

© Natuurbescherming ZO 2015