De (be)leefbare tuin

clips 5063

Dit is het beste tuinboek dat in voorbije jaren is verschenen. Het is een aanrader voor ieder die een tuin(tje) heeft. Klik op bovenstaand plaatje voor meer informatie en foto’s. Onderstaande informatie uit het boek geeft aan dat ook stadstuinbezitters een verplichting hebben ten opzichte van ons ecosysteem.

clips 5062 copy

Klik op bovenstaand plaatje voor een vergroting

“Er resteert nog maar 15% van de oorspronkelijke natuur in de randstad"

Biodiversiteitsgraadmeters Noord-Holland - Alterra Wageningen:

Referaat
Ondanks het ontbreken van kwantitatieve doelen voor natuurbehoud voor de provincie Noord-Holland kan vastgesteld worden dat het strategische doel van behoud en herstel van de biodiversiteit in de provincie momenteel niet gehaald wordt. De gemiddelde populatieomvang Rode Lijstsoorten is in de provincie Noord-Holland in 2013 gedaald tot 25% van het niveau ten opzichte van 1990. De huidige natuurkwaliteit van ecosystemen varieert tussen 30% en 55% ten opzichte van een ongestoorde situatie. De natuurkwaliteit van het agrarisch gebied, ten opzichte van 1970, bedraagt nog 40%. Deze mag niet direct worden vergeleken met de natuurkwaliteit van ecosystemen, vanwege een andere referentie. Het blijkt dat de totale voorraad biodiversiteit (als product van de oppervlakte natuur en de kwaliteit) is teruggelopen van 41% in 1900, via 26% halverwege de 20e eeuw tot 15% in de huidige situatie. Het areaal natuur neemt weer toe.
De provincie Noord-Holland heeft in de beleidsagenda ‘Licht op Groen’ behoud en herstel van biodiversiteit als hoogste doel van het provinciale natuurbeleid geformuleerd.
In totaal echter is van behoud van de biodiversiteit nog geen sprake. Dit geldt voor natuur in het agrarisch gebied, voor waternatuur en natuur in natuurgebieden.”

Als de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost samen met GGA doorgaan met het ondergraven van het NNN door een rabiaat onecologisch evenementenbeleid rond de Gaasperplas dan dreigt er een dramatische situatie te ontstaan voor Amsterdam. Het zou ook een schande zijn voor bestuurders en politici als dit het beleid zou zijn van een coalitie die zich groen en democratisch noemt. Dan gelden ook voor hen de volgende woorden van Nescio toen hij een rij gekapte bomen zag: "God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen."

Jac. P. Thijsse in ‘De  Amsterdammer’, 3 maart 1923



Een van de vele nare leugens, die dezen tijd vergiftigen en de toekomst onzeker maken, is, dat Amsterdam's omgeving arm zou zijn aan natuurschoon. De waarheid is, dat de Amsterdammers het misschien niet genoeg kennen en waardeeren, en dit heeft weer het gevolg dat het niet wordt ontzien. ...
Werkelijk, het behoud van natuurschoon, het behoud van goede gelegenheid tot gezonde en verheffende ontspanning is een levensbelang voor Amsterdam. 't Is al zoo dikwijls gezegd, alle offers, daaraan gebracht, ontheffen ons van grooter bedragen, die vereischt zouden zijn voor gekkenhuizen, gevangenissen en hospitalen. ...
Wij moeten er naar blijven streven om rondom Amsterdam een gordel van natuurschoon te handhaven of te stichten en langs groene wegen dien gordel in verbinding brengen met het hartje van de stad. Van de Duinen en het Gooi alleen kunnen wij het niet hebben. Er moet voor den Amsterdammer gelegenheid blijven om zonder onkosten of tijdverlies iederen dag met de Natuur te verkeeren, ook in den vroegen morgen en den laten avond. En op de scholen moet men aan de leerlingen kunnen openbaren de rijke schatten aan natuurschoon van Amsterdam's omgeving. Ze zijn er thans werkelijk nog.
"

© Natuurbescherming ZO 2015