De dag van de natuur

De dag van de natuur from Appeltje on Vimeo.

Zondag 7 april wandelde ik naar de Gaasperzoom. Een max. temperatuur van 19°C was voorspeld. Voor Ballorig hoorde ik al kabaal dat toenam bij de Gaaspersingel waar een reiger stond, niet met zijn snavel naar het water gekeerd, maar naar het lawaai en het verkeer; hij vloog niet op toen ik eraan kwam; hij was kennelijk net zo verbaasd als ikzelf. Dit festival langs de surfoever was niet aangekondigd en er was geen vergunning voor aangevraagd. Meer dan honderd auto's brachten ruim meer dan tweehonderd bezoekers uit de Iraanse gemeenschap voor het vieren van het einde van hun traditionele nieuwjaarsperiode en de dag van de natuur, Sizdah Be-dar, voor het gemak op deze zondag gevierd. Allemaal heel errug leuk en gezellie natuurlijk. Maar dit terrein is daar niet voor bedoeld, want het is een ecologische verbindingszone met drie ecopassages. De ecopassages komen in dit geval goed van pas als vluchtroutes. Er werd geparkeerd op de ecobermen. Er waren vanzelfsprekend geen toiletten, zodat ook in de ecologische zone volop geplast werd. Het zwerfvuil is wel netjes bij mekaar gezet, maar veel rotzooi bleef toch liggen, of kwam in het water of het riet terecht. Dat is niet de bedoeling in een natuurgebied. Er hoort een omgevingsvergunning voor aangevraagd te worden en er dient voor gezorgd te worden dat alles volgens de regels verloopt en de natuur niet vervuild of beschadigd wordt. Er was geen enkele controle en ook geen handhaving aanwezig.
Het volgende festijn, Summer BBQ fun festival, is al aangekondigd door Mambo Entertains. Een evenementenvergunning is aangevraagd.
Mijn wandeling ging na deze verstoring verder in de Gaasperzoom, waar de grauwe ganzen al kleintjes hadden. De ooievaars waren aan het broeden. Dit is de echte natuur. Wat mensen ervan maken is vaak een karikatuur. Respect voor natuur zou de regel moeten zijn op de dag van de natuur.

Er is intussen ook een aanvraag ingediend voor Guilty Pleasure en er is ook een aanvraag voor een evenementenvergunning voor Mambo Entertains - Summer BBQ fun festival. Het is allemaal fun en pleasure wat de klok slaat. Alsof er niets anders bestaat op deze wereld. Natuur? Staat al op film, natuurlijk. Heeft iedereen al. Voor Mambo hoort volgens mij ook een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Het gebeurt allemaal in de ecologische verbindingszone. Kennelijk zijn er geen grenzen aan wat kan en mag in dit gebied. Alleen respect voor de natuur lijkt nog weinig aanwezig te zijn.

Amsterdam: “ Stadsdeel Zuidoost - 5 april 2019

Zuidoostoever Gaasperplas te Amsterdam: evenement 'Summer BBQ Fun Festival', festival op 27 juli 2019 tussen 11.00 uur en 23.00 uur, met op het drukste moment 200 bezoekers. Dossiernummer Z/18/300471.

De aanvraag kan gedurende twee weken na de publicatiedatum ingezien worden tijdens de openingstijden van het loket van stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken op twee manieren:

Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Direct regelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.
De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

De termijn voor het indienen van een zienswijze is 14 dagen, gerekend vanaf de datum van publicatie. U kunt uw zienswijze richten aan:

Dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, afdeling Vergunningen
Anton de Komplein 150
1102 CW Amsterdam

Of per mail naar: info.sdzo@amsterdam.nl."

Stuur uw zienswijze in binnen veertien dagen na 5 april.

© Natuurbescherming ZO 2015