De geluidsgolven van Reggae Lake

Eigenlijk moeten we het festival Reggae Lake nu House Lake noemen, want in de stukken van de omgevingsvergunning staat het muziekgenre vermeld als ‘house’. Dat wijkt dus af van de afspraken over de aard van toegestane festivals. En als je luistert naar de geluidsband van het filmpje dan hoor je ook geen reggae. Vissen horen niets, maar ze voelen de schokgolven wel degelijk, en die kunnen hun organen beschadigen. De meeste mensen hebben wel een ervaring uit hun jeugd toen ze thuis een aquarium hadden met goudvissen. Een tik tegen het glas kon de vis van schrik uit het aquarium omhoog jagen.

Dit is de derde aflevering in de reeks videos over de schade aan onze natuur door festivals; deze keer gaat het om Reggae Lake.

Je kon de geluidsgolven die in de Gaasperplas werden gedumpt door vooral het King Shiloh Soundsystem (bassen tot 30 Hz) terug zien komen van de plas weer de watergangen van het park in. De eerste golf van King Shiloh komt qua lengte al meteen uit in de Gaasperplas.

Ik vraag me af of voor die zendmasten bij festivals ook een omgevingsvergunning verleend is. Die zijn enkel bedoeld om het mobiele bereik te verbeteren voor bezoekers en crew. Duurzaam kan dit niet genoemd worden.

© Natuurbescherming ZO 2015