Democratisch? 

Het nieuwe evenementenbeleid is door wnd. burgemeester van Aartsen dictatoriaal opgelegd. De gemeenteraad mocht er niet over stemmen, maar wel moties indienen. De wnd. burgemeester had de erfenis van Van der Laan uit te voeren, zei hij. Maar van die erfenis is in feite niets terechtgekomen. De Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid van 24 mei 2016 vastgesteld door het college van B&W met van der Laan als burgemeester zijn op geen enkel punt hard gemaakt. Van Aartsen heeft helemaal geen erfenis doorgegeven. Deze gang van zaken is zeker niet democratisch. Hadden wij in de gemeenteraad geen partij die eindelijk eens democratisch orde op zaken zou stellen? Het huidige kabinet met onze Ollongren van D66 als minbiza heeft al gemeld dat de gemeenschappelijke regelingen, waaronder de recreatieschappen, democratischer moeten. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat doet D66 in Amsterdam? Daar wordt de democratie hardhandig met voeten getreden door het ondemocratische beleid van schap Groengebied Amstelland zonder enige democratische bijsturing door te drukken en dus ook het evenementenbeleid ondemocratisch op te leggen. Mevr. Bosman (D66) zit niet alleen in de gemeenteraad maar ook in het bestuur van GGA voor wethouder Choho (D66). Mevr. Bosman maakt het bijzonder bont door de motie van GroenLinks om een rustpauze tussen evenementen in te stellen van zes tot acht weken (praktisch dus maar zes weken), een motie die was aangenomen door de gemeenteraad, nu weer ter discussie te stellen. D66 maakt zich daarmee tot koploper van ondergraving van onze democratie.

AT5

Telegraaf: "Maar GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens wijst erop dat elk festival met een hoog bezoekersaantal gevolgen heeft voor de parken. „We moeten de criteria die gelden gewoon toepassen. Als je net 15.000 man in het Westerpark hebt gehad, kun je niet zonder bodemmeting binnen een maand weer 15.000 mensen toelaten.”

Dat die festivals van groot belang zouden zijn is onzin. Er zijn er honderden in een dozijn, allemaal hetzelfde gedreun. Dat is op zijn minst voor de omwonenden helemaal niet leuk of gewenst. Er is genoeg ruimte in de grote zalen van Zuidoost om daar indien nodig elke week tienduizenden feestbeesten te ontvangen voor hun kennelijk broodnodige dosis geluidsoverlast.

AT5“Andere partijen halen hard uit naar 'onbetrouwbaar' D66: 'Kei- en keihard genaaid'

Hoewel D66 na vier jaar besturen het ook in de peilingen voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen goed doet, zijn de oppositie- én coalitiepartijen 'uitzonderlijk' hard over de grootste partij van de stad.
Dat schrijft de Volkskrant. De krant blikt vandaag terug op de afgelopen vier jaar. Voor het eerst werd de PvdA niet de grootste in de stad en mocht een andere partij, D66 dus, het initiatief nemen voor een college. Als de krant andere partijen spreekt, laten die zich met 'ongekend harde taal' uit over D66.

De partijen spreken gefrustreerd over 'onbetrouwbaar gedrag' en 'weinig oog voor de stad en veel voor het politieke spel'. Zo wordt bijvoorbeeld aangestipt dat wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) een rapport achterhield voor de raad. 'Bij dat soort acties denk ik vaak dat ze bij D66 te veel naar House of Cards kijken', zegt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Johnas van Lammeren over dat hoofdstuk.

Kei- en keihard genaaid

VVD-lijsttrekker Eric van der Burg zat samen met D66 in het college, maar noemt zijn coalitiepartner 'totaal onbetrouwbaar' over het niet nakomen van een afspraak in het coalitieakkoord. D66 stemde tegen de woonplannen van wethouder Laurens Ivens (SP) terwijl dit onderdeel was van afspraken binnen het college. Het was puur symbolisch, want D66 wist dat de plannen toch wel een meerderheid zouden halen.”

Amsterdam wordt een zeer luidruchtige en onleefbare stad, met name door de festivals die allemaal doorgaan, en ook het verkeer.

Parool: "De toegenomen drukte zorgt voor meer lawaai in de stad. Door meer verkeer en meer woningen stijgt het aantal Amsterdammers dat hiervan ernstige hinder ondervindt.
In 2016 werden de woningen van ruim 53.000 Amsterdammers blootgesteld aan ernstige geluidshinder. In 2011 waren dat er nog ruim 47.000.
Voor ruim 26.000 Amsterdammers was het lawaai in 2016 zelfs dusdanig dat het hen in hun slaap kon storen. Dat gold in 2011 voor een kleine 24.000 inwoners.
Dat blijkt uit een berekening van de geluidsbelasting in 2016. Eens in de vijf jaar moet de stad volgens Europese regels de herrie rond wegen, spoorwegen, industrie en luchthavens in kaart brengen. Burengerucht en bouwlawaai zijn daarbij niet meegenomen.

Rumoerige plekken
Voor een deel komt dat door meer verkeer. Een ander deel van de toename laat zich verklaren door nieuwe woningen binnen de stad.
Immers, door verdichting zijn er tussen 2011 en 2016 duizenden woningen bij gekomen op rumoerige plekken. Dus wonen meer Amsterdammers op plekken waar herrie de gevel teistert, want dat is waar de Europese rekenmethodiek van uitgaat.

Maatregelen zijn nodig, omdat lawaai door stress en verstoorde slaap grote gezondheidsschade kan veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en hartklachten - zeker na langdurige blootstelling.”

RedDeAmsterdamseParkenDe festivalisering van de stad is een van de grootste irritaties van de bewoners, schrijft Mark van Dongen."

© Natuurbescherming ZO 2015