Dramatische afname biodiversiteit

screenshot 85

NPO: "Is het niet deprimerend om als wetenschapper te werken in een vakgebied waarin je steeds met slecht nieuws te maken krijgt? Nieuws en Co sprak erover met twee ecologen, die de biodiversiteit in rap tempo zien afnemen.

Het aantal insecten in Nederlandse natuurgebieden gaat hard achteruit, de Noordelijke Witte Neushoorn is bijna uitgestorven en als we niet oppassen zijn we binnen 30 jaar alle koraalriffen kwijt. Het zijn voorbeelden die passen binnen een wereldwijde trend: de afname van de biodiversiteit.

Dramatische afname in de laatste 40 jaar
Vet, die al tientallen jaren in dit vakgebied werkt, heeft sinds haar studietijd zelf gezien hoe allerlei plant- en diersoorten verdwenen zijn. “Bijzonder droevig”, vertelt ze. “Over de hele linie, wereldwijd, gaat het heel erg hard.” Ook Nuijten spreekt van een dramatische afname van het aantal soorten in de laatste 40 jaar: voor gewervelden gaat het zelfs om een afname van 58%.

Is het tij dan nog te keren? “Ik ga liever gefrustreerd mijn graf in dan dat ik nu al opgeef”, aldus een strijdlustige Vet. Maar we moeten het wel met z’n allen doen, benadrukken de onderzoekers: het is belangrijk dat ecologen veel mensen meekrijgen in hun doelen, juist ook door positieve verhalen te vertellen.”

Waarom is elke soort van belang binnen een ecosysteem?
"Als een ecosysteem zichzelf niet herstelt, is dat vaak te wijten aan menselijk handelen. Het kappen van bomen, jagen en overbevissing kunnen het ecosysteem bijvoorbeeld zo ernstig verstoren dat soorten verdwijnen en nooit meer terugkomen."

© Natuurbescherming ZO 2015