Vleermuizen op klaarlichte dag

NatureToday: "De droogte houdt aan. Mens en dier proberen zich zo goed mogelijk aan te passen aan de zomerse temperaturen. Ook vleermuizen kunnen soms ander gedrag vertonen dan gebruikelijk. Wanneer het in hun verblijfplaats echt te warm wordt, zijn vleermuizen soms zelfs genoodzaakt om overdag naar buiten te vliegen. En op zo’n tijdstip liggen weer andere predatoren op de loer.”

Pasted Graphic.tiff

VroegeVogels: "Maar het weer en de temperaturen in Nederland zijn onvoorspelbaar. Bij plotseling veel heter weer kan het dan gebeuren dat ze het te warm krijgen en gevaar lopen uit te drogen. Dan krijg je meldingen van vleermuizen die midden overdag tussen de spelende kinderen in het zwembad vliegen en proberen te drinken. Of jonkies die nog niet kunnen vliegen, die overdag uit de verstopte verblijfplaats het daglicht in kruipen vanwege de dorst.

Dat bij langdurige hitte en droogte vaker meldingen van vleermuizen in zwembaden in tuinen krijgen komt trouwens niet doordat dat ze daar verkoeling zoeken. Maar bij dergelijke hitte vallen én veel natuurlijke drinkplekken droog en sowieso zijn veel poeltjes en vennetjes in de zomer verder dichtgegroeid dan in het voorjaar. Kraamkolonies van vleermuizen hebben altijd een nabije gelegen drinkplek nodig. Als die er niet is zullen vleermuizen ook in zwembaden gaan drinken.

Overigens wordt bij ruimtelijke ingrepen nooit of zelden het belang van drinkplaatsen onderzocht."

© Natuurbescherming ZO 2015