Drugsgebruik op festivals

Op festivals is het zeer goed mogelijk om soft- en harddrugs naar binnen te smokkelen, of ze vooraf in een bosje te verstoppen op het terrein. Dat gebeurt dus op grote schaal. Dat is een van de redenen waarom festivals zo populair zijn, ook bij buitenlanders. Amsterdam trekt niet de rijke toerist aan, maar de jonge toerist die uit is op een tripje on the wild side. Op onderstaande foto een Greengo saverette, een buisje om nog niet opgerookte joints in te bewaren; een overblijfsel van festival Reggae Lake. Er zijn ook festival packs te koop.

screenshot 408

GSB: "Uit onderzoek blijkt dat jongeren de afgelopen jaren steeds meer drugs gebruiken tijdens het uitgaan. Met name op festivals wordt het veel gebruikt. De afgelopen 30 jaar is het aantal festivals in Nederland vervijfvoudigd en steeds meer jongeren komen onder andere hierdoor in aanraking met drugs. De norm is dus verschoven wat betreft het gebruik van drugs maar in hoeverre is dit in Nederland toegestaan? Het Openbaar Ministerie (hierna OM) heeft vorig jaar op Lowlands 30.000 euro aan boetes en 250 uur aan taakstraf opgelegd voor drugsbezit. Veel festivalgangers overtreden dus de wet en vaak is dat omdat ze te veel drugs bezitten.

Volgens de Opiumwet is het niet toegestaan drugs te bezitten, produceren, verhandelen en te verkopen. Het is verboden omdat het een gevaar vormt voor de samenleving en de gezondheid. De Opiumwet maakt onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Harddrugs (bijvoorbeeld XTC, cocaïne) brengt een onaanvaardbaar risico mee voor de gezondheid. Softdrugs (bijvoorbeeld hasj, wiet) is in mindere mate schadelijk voor de gezondheid. Boven de 18 jaar is het toegestaan om drugs te gebruiken. Je kunt softdrugs alleen legaal kopen bij een coffeeshop. Harddrugs mag geheel niet verkocht worden. Als je softdrugs koopt bij een coffeeshop, vervolgens meeneemt naar een festival, dan bezit je de drugs. Volgens de Opiumwet is  dit niet toegestaan maar Nederland voert een gedoogbeleid. Dit betekent dat je een kleine hoeveelheid drugs, voor eigen gebruik, mag bezitten zonder dat het OM je vervolgt. Voor softdrugs geldt dat je maximaal 5 gram mag bezitten en voor harddrugs is dit maximaal 1 pil/halve gram poeder. Als je meer dan deze hoeveelheid bezit dan wordt je gezien als een handelaar en kan je vervolgd worden. Het bezit van een kleine hoeveelheid drugs blijft illegaal en het mag worden ingenomen. Het wordt alleen niet actief opgespoord en vervolgd door het OM.”

Wet- en regelgeving omtrent cannabis

NOS: "Grapperhaus: 'Grootschalige productie xtc en speed beschamend’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt het beschamend dat vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan synthetische drugs is geproduceerd.
Dat Nederland tot marktleider kon uitgroeien, komt mede door de gunstige ligging en de tolerante houding tegenover drugsgebruik, maar ook omdat de Nederlandse overheid nauwelijks optrad. "De brede aanpak daarvan zou topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering", schrijven de onderzoekers."

© Natuurbescherming ZO 2015