Economisch belang

Foodwatch: "Het is natuurlijk van de zotte: Het toezicht voor de voedselveiligheid en volksgezondheid is in Nederland ondergebracht bij het Ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet al jaren tekort in het adequaat beschermen van consumenten. De druk die op deze toezichthouder ligt om de belangen van bedrijven af te wegen tegen de gezondheid van consumenten is hiervan een belangrijke oorzaak. Het meest recente voedselschandaal, waarbij eieren die besmet waren met het illegale insecticide fipronil in de winkels lagen, maakt pijnlijk duidelijk dat het toezicht op de voedselveiligheid in ons land faalt. Vermoedelijk is de consument hier al een jaar lang aan blootgesteld, zonder dat zij hierover geïnformeerd is.”

biodiversiteit

Climategate

Eigenlijk past een artikel als dit niet in de opzet van dit weblog. Maar… misschien toch wel. Is het niet van de zotte dat onze natuur, de Wet natuurbescherming valt onder het Ministerie van Economische Zaken? Is het niet van de zotte dat je voor klachten over overtredingen van de Flora- en faunawet alleen terecht kon bij de Rijksdienst voor Ondermenend Nederland? Wordt natuur enkel getolereerd als die geld opbrengt? Vanzelfsprekend brengt die geld op en spaart onze natuur ook geld uit, bijvoorbeeld voor volksgezondheid. Groen is gezond. De natuur is belangrijk voor tuinbouw en landbouw. Zonder natuur geen honing, geen bestuiving van gewassen. 

Nu lijkt de overheid een nieuwe goudmijn ontdekt te hebben, de evenementen in open air. Dat zou de kosten voor het groenbeheer kunnen dekken. Na meer dan tien jaar worden die kosten voor groenbeheer nog steeds niet gedekt door de talrijke festivals die jaarlijks gehouden worden in onze groengebieden. En dat zal ook nooit lukken. In feite komt dit evenementenbeleid neer op een privatisering van onze natuurgebieden. Dat gaat geleidelijk, maar sommige besturen gaan stug door ook al zien ze dat dit beleid gaat uitdraaien op onomkeerbare schade aan onze parken en natuurgebieden. Intussen wordt met miljoenen de festivalindustrie gefaciliteerd. De infrastructuur in parken is speciaal bedoeld voor meer en grotere festivals. Maar om het groenbeheer in Nederland te kunnen betalen zal heel Nederland omgetoverd moeten worden tot evenemententerrein. Tja… en dan hebben we geen natuur meer, wel een rudimentair decor met wat bomen die de goedgelovige jeugd en oudere jongere de indruk moeten geven dat hier de natuur gevierd wordt, dat men feest in een mythologische idylle in harmonie met de natuur. Onzin. Het gaat om commercie. De natuur is ondergeschikt aan de belangen van de economie. Tot het te laat is.

Onze gezondheid is een belangenkwestie van zorgondernemingen. Als die gezond zijn, dus veel winst maken, dan is Nederland gezond, zo denken veel overheden. Duurzaam en houdbaar is dit beleid niet. Daar komt uiteindelijk na veel schade toch een eind aan. Het gaat niet goed met de natuur en de biodiversiteit in Nederland. Dat kan zo niet langer doorgaan!

© Natuurbescherming ZO 2015