Koers omgevingsvisie

clips 4025

De provincie Noord-Holland is nog steeds bezig met het uitwerken van een visie over recreatie en inrichting van de provincie. De discussie over de recreatieschappen is nog steeds niet afgelopen. Wat doet de provincie met de schappen? Moet er geld verdiend worden met de natuur door steeds meer en grotere festivals te organiseren? Al meer dan tien jaar wordt deze optie uitgevoerd, ook in het NNN, het NatuurNetwerk Nederland. Is nu gebleken dat het mogelijk is om genoeg geld te verdienen met dit model om het groenbeheer van deze natuurgebieden te bekostigen door het exploiteren van onze natuur met o.a. festivals? Nee, op geen enkele manier is te constateren dat de schappen gefinancierd kunnen worden met de opbrengst uit festivals. Enige tijd geleden moest de gemeente Amsterdam weer bijspringen om het tekort van Groengebied Amstelland aan te vullen.

Het is niet mogelijk om met festivals het natuurbeheer te bekostigen. In de eerste plaats is voor het faciliteren van evenementen heel wat infrastructuur nodig, parkeerplaatsen, aanleg van wegen en paden, herstel van parken en natuurgebieden na elk festival en dat kost geld (dat ook terugverdiend moet worden) en over enige jaren zal duidelijk blijken dat in meer dan tien jaar misbruik van natuurgebieden en parken de bodem dermate is toegetakeld en verdicht dat daar grote herstelwerkzaamheden noodzakelijk zullen zijn om evenementen en zelfs gewone recreatie te kunnen blijven organiseren. Ten tweede wordt de natuurwaarde en de biodiversiteit in deze groengebieden dan dermate aangetast dat de ambities en doelstellingen van de provincie Noord-Holland voor natuur en biodiversiteit lang niet gehaald worden.

Wat hebben we aan een NNN dat misbruikt wordt voor grote en schadelijke evenementen? Dan komt ook de gewone recreatie in gevaar, want voor festivals worden deze gebieden afgesloten voor het normale gebruik als recreatiepark. Fauna wordt verdreven en de flora verdwijnt steeds meer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

clips 4026

Daarom, stuur uw zienswijze naar de provincie Noord-Holland over hoe u de provincie wil inrichten. Mijns inziens moeten de bestaande NNN-gebieden gevrijwaard blijven van evenementen. Geen festivals in natuurgebieden! Het zijn natuurgebieden. Er is vanuit Amsterdam wel behoefte aan meer recreatie en natuur, zeker in een tijd van klimaatverandering. Sommigen hebben liever festivals. Maar de festivalbezoekers hebben al een keuze uit honderden mogelijkheden als zij naar festivals toe willen. Als landbouwgrond vrijkomt dan is het aan te raden een groot deel daarvan in te richten als natuurgebied, want nu gaat het niet goed met onze natuur en biodiversiteit, en ook niet goed met ons stedelijk milieu. Amsterdam heeft een grotere groene long nodig. 

Op een paar plekken buiten de stad kunnen festivalterreinen aangelegd waar ze geen overlast veroorzaken, zodat de rest van de vrijkomende landbouwgrond als natuur ingericht kan worden. Er is al een begin gemaakt met Park21. Daar kunnen heel veel toeristen heen om de binnenstad te ontlasten, daar kunnen ook festivals georganiseerd worden op terreinen die daarvoor geschikt gemaakt zijn. Zo komen we tot een beter, duurzaam en leefbaar Noord-Holland.

Noord-Holland: "GS geven discussiedocument koers omgevingsvisie vrij

Gedeputeerde Staten (GS) hebben het ‘Discussiedocument; 3 verhaallijnen op weg naar de Koers NH2050’ vrijgegeven dat Provinciale Staten (PS) moet helpen de koers te bepalen voor de Omgevingsvisie NH2050.

Op 9 oktober aanstaande houden PS van de provincie Noord-Holland een richtinggevend debat over de hoofdambitie en doelen voor de omgevingsvisie.

Consequenties van keuzes

In het stuk zijn een aantal verhaallijnen uitgewerkt, die als hulpmiddel voor PS dienen om de discussie te voeren. Het is niet de bedoeling dat er gekozen wordt tussen een van deze verhaallijnen, maar om aan de hand hiervan vanuit verschillende dominante invalshoeken (‘Gezond en veilig’, ‘Economisch duurzaam’, ‘Karakteristiek Noord-Holland’) in samenhang toekomstige opgaven tegen het licht te houden en stil te staan bij de impact daarvan op onderwerpen als economische transitie, energietransitie, verstedelijking, mobiliteit, klimaatverandering, gezonde leefomgeving en afname natuur. De verhaallijnen laten duidelijk zien dat niet alles met elkaar verenigbaar is en dat een keuze voor de ene opgave consequenties heeft op andere opgaven.

Uitgebreide participatie

Het discussiedocument (pdf, 4 Mb) is het resultaat van uitgebreide gesprekken die zijn gevoerd met gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Maar ook met de inwoners van Noord-Holland via de Facebookpagina Jouw Noord-Holland, huiskamergesprekken, evenementen Bevrijdingspop Haarlem en Sail Den Helder en 2 representatieve onderzoeken onder in totaal 3.000 inwoners van Noord-Holland.

Koers kiezen

Het richtinggevende debat van PS op 9 oktober is een opmaat naar 18 december 2017, waar PS besluiten over de daadwerkelijke koers van de omgevingsvisie. In de periode daarna wordt de Omgevingsvisie NH2050 opgesteld. Deze wordt naar verwachting ter inzage gelegd juni 2018.”

NatureToday: "Toekomst Nederlandse platteland: bloemrijk of gifgroen?

Driekwart minder broedvogels
Recent onderzoek op 1500 bedrijven verspreid over heel Europa, heeft laten zien dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die de boer gebruikt de meeste invloed heeft op het aantal soorten vogels en insecten dat in akkerbouwgebieden voorkomt. In Nederland is sinds 1960 het aantal broedvogels in het agrarische gebied met drie kwart afgenomen.

Hoeveel oppervlak voor landbouw?
De enige manier om de natuur een echte toekomst te geven is om de desastreuze invloed van de landbouw aanzienlijk terug te brengen. Dat is één van de belangrijkste uitdagingen voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid in Europa dat in 2020 van start moet gaan. De vraag die daarmee nauw samenhangt is: hoeveel oppervlakte willen we in de toekomst voor landbouw reserveren? Die vraag wordt steeds dringender, omdat we in de toekomst veel meer ruimte nodig hebben voor wateropvang en recreatie, terwijl een duurzame toekomst voor natuur alleen mogelijk is bij voldoende oppervlakte natuurgebied. De bijdrage die de landbouw levert aan de werkgelegenheid is sinds de jaren vijftig afgenomen van zo’n 15% tot nauwelijks 2%. Er zijn slechts enkele bedrijfstakken die een behoorlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie."

De Stichting Natuurbescherming ZO bemoeit zich al sinds haar oprichting met de recreatieschappen, heeft ingesproken op commissievergaderingen van Provinciale Staten Noord-Holland, en zal zich ook nu weer inzetten voor een duurzame en leefbare groene provincie. Er is ruimte nodig voor evenementen die geconcentreerd en gefaciliteerd kunnen worden in gebieden waar geen overlast veroorzaakt wordt. Maar er is vooral meer behoefte aan groen, recreatief groen, natuurlijk groen en groen waar de natuur voor een groot deel zijn gang kan gaan en de biodiversiteit weer versterkt wordt.

Ook de nieuwe omgevingswet is nog lang niet klaar. De invoering ervan is weer uitgesteld. Onze omgeving is van cruciaal belang voor onze toekomst. Het NatuurNetwerk Nederland mag geen evenemententerrein worden.

© Natuurbescherming ZO 2015