Eerste dag Reggae Lake

screenshot 806

Het ziet er van verre nog liefelijk uit op de foto’s die ik vanavond maakte. Maar ingezoomd zien we wat anders. Het King Shiloh sound system stond weer voor een deel richting Gein 3. Vandaar behoorlijk veel geluidsoverlast. Ik heb een klacht hierover doorgegeven. Die is meteen afgehandeld: ‘geen overtredingen van de normen geconstateerd’. Over overtredingen van de voorschriften van de gemeente heeft men het niet. Het King Shiloh sound system valt buiten de toegelaten apparatuur, het is geen BBT, best beschikbare techniek. Het is een luidsprekersysteem dat de jongens van King Shiloh zelf in mekaar geknutseld hebben. Dus heel erg luid. Zie hieronder. En ze storen zich niet aan de regels voor een correcte plaatsing. 

screenshot 813

Maar wat nog erger is. Er staat langs de oever maar één bord verboden te zwemmen. Dus de bezoekers van Reggae Lake die van nature wat eigenzinniger zijn dan de doorsnee burger, duiken gewoon het water in. Men drinkt wat, men rookt wat en de overmoed neemt zienderogen toe. Vooral ’s avonds heb je er geen kijk meer op. Dat levert een gevaarlijke situatie op. Ik heb het doorgegeven aan de organisatoren.

screenshot 803
screenshot 804
screenshot 805
screenshot 814

Het ziet ernaar uit dat aan de noordoever een waarschuwings- of verbodsbord door recreanten gesloopt is. Borden worden wel vaker gemolesteerd door het enthousiaste recreatievolk als ze niet naar hun zin zijn. Er hoort daar een bord te staan. Regelmatig moet dat vervangen of herplaatst worden om het vernield wordt. Tijdens Amsterdam Open Air heeft men daar een geïmproviseerd geplasticifeerd bord moeten plaatsen omdat het oorspronkelijke ‘verdwenen’ was.
De onderste foto van de bovenstaande reeks kan op twee ervaren zwemmers slaan die niets met het festival te maken hebben. Iemand meldde zich hierover. Op de foto is niemand herkenbaar te zien, maar als zij zich elders wel kenbaar maken dan is dat hun eigen keuze. In dit geval lijkt het zwemmen wel toegestaan voor ervaren zwemmers. De waarschuwings- of verbodsborden horen in elk geval langs de noordoever te staan. Groengebied Amstelland heeft kennelijk zeer onverantwoordelijk de plas opengegooid voor zwemmers, en wijst zwemmers op hun eigen verantwoordelijkheid. Makkelijk zo. Er zijn al mensen verdronken in de Gaasperplas. Het bord langs de noordoever is kennelijk door recreanten gesloopt. Het verwijderen van een waarschuwings- of verbodsbord is een strafbaar feit. Niet voor niets zijn aan de zuidoever bij Ballorig maatregelen genomen om het zwemmen binnen perken te houden. Dat geldt zeker voor bezoekers van een festival. Bovendien kunnen zwemmers de rietkragen verstoren.

screenshot 820
screenshot 809

De auto’s van de bobo’s (bourgeois bohemians!) worden gewoon in het park geparkeerd, sommige zelfs binnen het festivalterrein. De stalen platen zijn enkel voor het rijden. Het zware gewicht van de auto’s mag gewoon op de bodem rusten. Ergens heeft men het bodemprobleem toch verkeerd begrepen. Alle zware spullen, ook een heuse autobus staan gewoon op de grasvelden in het park. 

screenshot 815
screenshot 816

Bij Nellestein de gebruikelijke wanorde.

screenshot 818

In het park trof ik een stel leuke oudere jongeren, reggae fans die erin wilden maar geen geld hadden. Ik heb hen aangeraden om naar de zuidoever te fietsen en het zich daar gemakkelijk te maken met een drankje. Ze waren zo enthousiast dat we afscheid namen met een boks (op mijn leeftijd!)

© Natuurbescherming ZO 2015