Evenementen Ouder-Amstel

Voorkom Mega-events Ouderkerkerplas: "Dank voor het mooie resultaat dat we samen hebben bereikt. Cirque du Soleil is van de baan en al 1400 handtekeningen onder de petitie. Harstikke goed nieuws. Maar helaas zijn we er nog niet.

In de kranten en in hun communicatie aan inwoners proberen burgemeester Blankers en wethouder De Maa de zaken opnieuw mooier voor te stellen dan ze zijn. Ze doen alsof er aan de plas nu alleen nog een 1-daags dancefestival mag en een 2-daags muziekfestival.

Dit is NIET WAAR.

Ze willen er ieder jaar van april t/m september ook nog 12 andere mega-festivals toestaan met 12.000 – 20.000 bezoekers per dag en versterkt geluid tot 22 of 23 uur ’s avonds. Meer dan de helft van de weekends in de lente en zomer (15 weekenddagen!) zijn er dan mega-festivals aan de plas.

Dit staat in de nieuwste versie van hun evenementenbeleid (zie posts met bestand Beleidsregels en Beleidskader verderop). Tot op heden hebben zij met nog geen enkel feit of cijfer onderbouwd waarom dat nodig zou zijn. Wel is bekend dat Amsterdam heel graag van die festivals af wil, vanwege de overlast.

Het gaat voor de Ouderkerkerplas dus in totaal om 14 mega-events per lente/zomer. Inclusief op- en afbouw van deze events betekent dit dat de picknickweides en strandjes 38 weekenddagen in voorjaar en zomer zijn afgesloten. Kortom: meer dan de helft van de weekends van april t/m september is het gebied gesloten vanwege evenementen. En moeten er tienduizenden mensen het dorp in- en uit, parkeren en hun afval kwijt.

Dit willen burgemeester Blankers en wethouder De Maa aan de Ouderkerkerplas:
• Dancefestival tot 23 uur ’s avonds met 20.000 bezoekers (eerder 10.000). Daarmee wordt het dancefestival alsnog 2x zo groot. Plus 7 dagen afsluiting van het gebied voor op- en afbouw. Hogere geluidsnorm dan inwoners willen (klankbordgroep en burgerpeiling).
• 2-daags muziekfestival met 15.000 bezoekers per dag. Dus 30.000 in totaal. Ook dit festival duurt op zaterdag tot 23 uur. Plus 4 dagen afsluiting van het gebied voor op- en afbouw. Hogere geluidsnorm dan inwoners willen (klankbordgroep en burgerpeiling).
• 12 dagen per jaar andere mega-evenementen aan de Ouderkerkerplas met hard versterkt geluid, tot 22 uur avonds met 12.000 bezoekers per dag. Plus een dag op- en afbouw voor ieder evenement. Hogere geluidsnorm dan inwoners willen (klankbordgroep en burgerpeiling).

En dit willen zij in de rest van Ouderkerk:
• Op de voetbalvelden, het zwembad, het Kampje, het Sluisplein en aan de oevers van de Amstel: per zomer 16 zogenaamde ‘categorie 1-evenementen’ met 2.000 tot 2.500 bezoekers. Dit zijn ook evenementen met keihard geluid: 100 dBA, 115 dBC en 75 of 85 dBA op de gevel van omwonenden.
• Hiervan zijn er 2 dancefestivals (in het zwembad).
• 16 categorie 2-evenementen (iets minder hard geluid), ook voor 2.000-2.500 bezoekers. Deze komen ook op de voetbalvelden, het zwembad, het Kampje, het Sluisplein en aan de oevers van de Amstel.
• Een vrijwel onbeperkt aantal kleinere, vergunningsvrije evenementen met hard geluid (zie de twee genoemde documenten).

DIT KUN JE DOEN

• Teken de petitie 'Maak Ouderkerkerplas geen festivallocatie' op petities.nl (als je dat nog niet had gedaan).
• Protesteer bij de gemeenteraad (raad@ouder-amstel.nl)
• Kom a.s. donderdag 8 dec. 2016 om 19.30 uur naar de gemeenteraadsvergadering. Veel inwoners zullen daar inspreken. Een week later, op 15 dec. Neemt de gemeenteraad al een besluit. Als dat positief is, komen we daarna niet meer van deze evenementen af.”

© Natuurbescherming ZO 2015