Festivaloverlast neemt niet af

screenshot 225

Parool: "De nieuwe grenzen in het Amsterdamse evenementenbeleid hebben de overlast bij de vele festivals nog niet doen verdwijnen.

De Vrienden van het Flevopark blijven erbij: "Parken zijn geen festivalterrein." Tot hoorbaar ongenoegen van voorzitter Goos van der Sijde komt ook deze zomer hiphopfestival Appelsap naar het park. Toen in 2014 het Oosterpark werd opgeknapt, is Appelsap het Flevopark in 'gerommeld', vindt hij. En het scheelde maar niks of de gemeente had een verdere groei naar 20.000 bezoekers toegestaan.

Specht en koolmees

Zo zijn ook rond andere parken en pleinen de omwonenden allerminst gerustgesteld. Rond de Gaasperplas klaagden natuurliefhebbers deze maand dat na festival Open Air minder snel werd opgeruimd dan beloofd en dat er te weinig voorzorgsmaatregelen waren getroffen voor de specht en andere vogels. Voorzitter Jacqueline Rijken van het Parkenoverleg spreekt van een overgangssituatie nu het evenementenbeleid van kracht is geworden. "We moeten zien hoe dat zich dit jaar ontwikkelt." De locatieprofielen geven houvast. "Het staat in elk geval zwart-op-wit." Maar niet alle zorgen zijn weggenomen. Over de impact op de bodem bijvoorbeeld. "Als er tienduizend mensen staan te hossen, denk je toch: komt dat wel goed?"

Vooral in de stadsdelen hadden de groengroepen weinig vertrouwen. Dat het stadhuis het evenementenbeleid naar zich toe heeft getrokken, zien ze als een verbetering. De stadsdelen lieten zich makkelijk overrompelen door de wensen van festivals, meent Rijken. "Die brengen geld in het laatje en geven status. Als dan een stelletje geitenwollensokken zich meldt met zorgen over de grasmat, zijn ze niet erg happig om daaraan toe te geven.

Ook de TAC, de commissie die de gemeente advies moest geven over de impact op het groen, is blij met de duidelijkheid per park. Nog steeds, vindt voorzitter Marijke van Schendelen, is meer kennis nodig over de schade die festivals aanrichten. "Het is lastig te zeggen of de koolmees lijdt onder een festival van drie dagen. Daar kan je eindeloos over discussiëren. Volgens bewoners en 'de vrienden van' is het altijd buitengewoon schadelijk. Volgens de organisatoren gaat het nergens over.”

© Natuurbescherming ZO 2015