Open dag Het Gein

25 jaar geleden werd de Vereniging Spaar het Gein opgericht. Onvermoeibaar heeft de vereniging zich ingezet voor het behoud van de rust, de schoonheid en het landelijke karakter van het mooie Gein. En met succes!

Er zijn een paar nieuwe bedrijven langs het Gein bijgekomen. Het tolhuisje is afgebroken en er wordt een nieuw huis op deze plek gebouwd. Dat is jammer, want het was een zeer pittoresk huisje met een fraaie deur. De tolpoort bij de Vink is er nog, maar het bord met de tolprijzen is er niet meer. Verder zijn na de dijkverhoging de wegen langs het Gein bijzonder goed opgeknapt met behoud van zoveel mogelijk bomen. Binnenkort kunnen we vanuit Zuidoost met de fiets hierlangs naar en over de nieuwe fietsbrug naar Nigtevecht en de Vechtroute volgen, bijvoorbeeld naar Muiden toe.

De Oostzijdse molen kon bezichtigd worden. Tjebbe de Boer voerde ons van molen naar molen. Langs het Gein staat nog een achthonderd jaar oude wilg. De vaardigheid om een wilg zo lang in leven te houden is tegenwoordig ver te zoeken. Het was vandaag drukker dan anders langs het Gein. Op het Wilhelminabruggetje werd het Geinlied gezongen door het Creatoonkoor.
Als je de wind in de draaiende molenwieken hoort werken, dan krijg je een gevoel van de kracht van de wind; het kraken van het hout herinnert aan het kraken van masten onder zeil. Wind en water waren ooit de glorie van dit land.

Als u nog geen lid bent van de vereniging Spaar het Gein, word dan nu lid.

© Natuurbescherming ZO 2015