Festivals en modderpoelen

Het blijft aanmodderen met de festivals. Je moet er wat voor over hebben, geld natuurlijk, doorzettingsvermogen, je moet bestand zijn tegen de nodige hoeveelheden DDDDD, decibels, dance, drank, drugs en een doppie.
Natuurgebieden zijn niet geschikt voor festivals. Evenementenvergunningen zouden gezien de risico’s niet verleend mogen worden.

modderpoel

NOS: "Jonge mindervaliden hebben het vaak al moeilijk op festivals. Maar in het geval van een noodsituatie zijn ze bang dat ze zichzelf niet in veiligheid kunnen brengen. Vandaag stuurden ze daarover een brief naar de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Een aantal jaar geleden ging het mis op een festival, vertelt ze aan de NOS.
Het was een groot festival, en er was regen voorspeld, zegt Marianne. "Maar geen noodweer." Dat kwam wel en in korte tijd veranderde het hele festivalterrein in een grote modderpoel. Met een rolstoel was er geen doorkomen meer aan. "Iemand van de organisatie bood aan om me backstage te laten. Daar was het vanwege de staalplaten die daar liggen veel makkelijker om me in mijn rolstoel voort te bewegen.”

'Luidsprekers vlogen rond’
Het noodweer werd erger. Het regenwater stortte naar beneden en de wind rukte allerlei dingen op het festivalterrein los. "Ik zag decorstukken voorbij vliegen, lampen kwamen naar beneden, luidsprekers vlogen rond. Het was angstaanjagend en ronduit gevaarlijk." Marianne kreeg een plek in de ehbo-tent, waar ze voor haar gevoel heel erg in de weg zat omdat er steeds meer onderkoelde mensen binnen werden gebracht.”

Bodemonderzoek Groene Ster: terrein ongeschikt voor festivals:
GSD heeft door een onafhankelijk ingenieursbureau een bodemonderzoek laten verrichten van de recreatieterreinen in de Groene Ster. Daaruit blijkt dat de terreinen ongeschikt zijn om festivals op te houden. Grasmat, terrein en ondergrond zijn zodanig vernield dat sprake is van roofbouw.

Wat zijn de problemen van de recreatieweides van de Groene Ster?
1. Het gras is in zeer slechte conditie: de zaailijnen van twee jaar geleden zijn nog duidelijk zichtbaar, het gras groeit niet uit en het wortelt niet.
2. In het terrein zijn nog duidelijk sporen zichtbaar van zwaar materieel, rijplaten en podia. Met zand gevulde kuilen zakken na.
3. Op het maaiveld zijn duidelijk sporen zichtbaar van stagnerend regenwater en grote plassen die langzaam wegtrekken. (pag. 7 van het rapport).

Waarom herstellen de ligweides niet en waarom zakt het water niet weg?
Uit grondboringen blijkt dat het terrein is opgebouwd uit een toplaag van zand gemengd met klei. Daaronder zit een stevige kleilaag. Onder die kleilaag ligt het veen. Door de druk van podia, rijplaten, voertuigen en grote mensenmassa’s is de toplaag verdicht (aangestampt). Ook de onderliggende kleilaag is samengeperst. Vóórdat er festivals werden gehouden kon regenwater door de matig doorlatende toplaag en kleilaag nog wegzakken. Sinds er festivals worden gehouden zijn de toplaag en kleilaag steeds verder samengeperst. Ze laten nauwelijks meer water door. Verdamping is nu de enige manier waarop regenwater nog kan worden afgevoerd. En dat betekent dat één zomerse regenbui voldoende is om het terrein twee weken blank te zetten en vier weken onbegaanbaar te maken (pag. 7 en 10 van het rapport).

Waarom helpt de drainage niet?
De drainage is verkeerd aangelegd:
- er zijn geen spoelputten aangelegd,
- er zijn T-stukken en Y-stukken gebruikt om buizen te verbinden,
- de drainage ligt op een diepte van 50 cm, dus kan worden doorboord door grondankers, tentpennen en decoratiepalen.

Wat zijn de conclusies van het rapport?
1. Het terrein heeft veel schade opgelopen van de evenementen.
2. Op de grasmat wordt roofbouw gepleegd.
3. De huidige bodemopbouw en samenstelling is in feite ongeschikt voor gebruik als festivalterrein (pag. 11 van het rapport).

Het hele rapport kunt u hier nalezen."

© Natuurbescherming ZO 2015