Festivals mogen natuur niet schaden

shots 2383

De gewone vogelmelk en de knikkende vogelmelk zijn behalve één plantje vandaag verdwenen van hun plek in het park. Ze hadden er nog moeten staan. Ook het afzetlint is weg. Vraag is wie ze weggehaald heeft. Het zijn beschermde planten en mogen niet weggehaald of gemaaid worden. Maar GGA zal over een paar dagen alle bermen gaan maaien om ruimte te maken voor vrachtverkeer voor het evenement... Eigenlijk moet je in het park wachters aanstellen om te verhinderen dat onverlaten de natuur beschadigen.

SP: "De provincie moet onderzoek gaan doen naar de schade aan de natuur door evenementen en festivals. Dit stellen SP-statenleden Anna de Groot en Remine Alberts in hun initiatiefvoorstel 'Op weg naar een duurzaam evenementen- en festivalbeleid'. Remine Alberts: "Doorgaan op de huidige weg kan leiden tot spijt achteraf, onderzoek is daarom absoluut noodzakelijk." De SP-statenleden willen ook betere geluidmetingen. Er moet meer rekening gehouden worden met de belangen van natuurliefhebbers en omwonenden.

Anna de Groot: "En het is maar de vraag of de opbrengsten van die festivals genoeg geld opleveren voor dat onderhoud. Voor het Diemerbos kwam dat neer op € 500,- netto per evenement, daar kun je geen tuinman voor inhuren. Nog afgezien van de langdurige effecten die evenementen en festivals op flora en fauna kunnen hebben.”

Naast het onderzoeken van draagvlak bij de omwonenden, stellen de SP-statenleden ook voor om goed de effecten op de natuur te meten, in het bijzonder de effecten op de bodem en het leven daarin. Verder moet het voortaan duidelijk zijn wie waarvoor verantwoordelijk is.”

SP Initiatiefvoorstel Op weg naar een duurzaam evenementen- en festivalbeleid

© Natuurbescherming ZO 2015