Festivals zijn geen goudmijn...

…voor de eigenaar zeker niet; wel voor de festivalorganisator natuurlijk. Het hele beleid gebaseerd op ‘behoud door ontwikkeling’, het bekostigen van het beheer en onderhoud van groengebieden met evenementen, is ongeloofwaardig. Het zal nooit lukken om het beheer van natuurgebieden te betalen met de opbrengsten uit festivals, ook niet als het gebied het hele jaar door in exploitatie is. De commercieel geëxploiteerde parken hebben het al razend moeilijk, hoe zouden onze openbare parken die toch een deel van het jaar open moeten blijven voor recreatie het dan beter doen?

Parool: "Staatsbosbeheer heeft geen cent overgehouden aan de vier dancefestivals die dit jaar in het Diemerbos zijn gehouden.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de eigenaar van het terrein rekening te houden met een kostenpost van 25.000 euro.
Dat bedrag kan nog verder oplopen als de forse schade op en langs de paden als gevolg van het bouwverkeer niet kan worden verhaald op de organisatoren.
Van ecologische schade is geen sprake, aldus Staatsbosbeheer, dat aangeeft met festivalorganisatoren in gesprek te willen gaan over meerjarige contracten die de terreinbeheerder meer geld opleveren.
De eigenaar werkt mee aan de festivals in de hoop er een substantieel bedrag aan over te houden voor het onderhoud aan het bos.

Dat er geen ecologische schade is betwijfel ik sterk. De ecologische quickscans zijn het resultaat van een paar uren observatie van fauna en flora, geen allesomvattende langdurige waarneming van alle fauna en flora. Als mensen al overlast en stress ondervinden van geluidsniveaus van meer dan 100 dB, dan hebben dieren daar ook last van. Zij moeten ook nog eens in dat kabaal zorgen voor voedsel voor de jongen in de broedtijd. Amsterdam Open Air bijvoorbeeld wordt juist gehouden in de broedtijd.

homeless

De parken trekken tegenwoordig ook steeds meer overlast van mensen aan. De eerste potloodventers zijn gesignaleerd in het Gaasperpark. De overlast van barbecues neemt toe. Ook zwervers, drugsverslaafden en illegale immigranten vinden de weg naar de groengebieden.

ParoolStadsdeelvoorzitter Ivar Manuel had voorgesteld bij wijze van proef een tijdelijk alcoholverbod af te kondigen om een einde te maken aan de overlast in het park die wordt veroorzaakt door een grote groep alcoholisten.”

© Natuurbescherming ZO 2015