Geluidsoverlast meten

bass

Er komt steeds meer protest tegen de lage bassen tijdens evenementen. De festivalorganisatoren zeggen wel het geluidsvolume binnen perken te houden, maar veel controle is er niet op.

Parool: "De geluidshinder die evenementen in de Amsterdamse binnenstad veroorzaken, moet omlaag. Dit vindt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad. De vereniging wil op Koningsdag een geluidsmeting doen en met de resultaten naar de gemeente stappen.

Volgens Hendrik Battjes van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad is de meting een pilot. Bewoners van de binnenstad worden opgeroepen om zelf de geluidshinder tijdens Koningsdag te meten.”

Parool: "Gemeente en stadsdelen meten geluidsoverlast van festivals niet of niet goed, constateert Peter Welp in een opiniestuk in Het Parool.
Niet eerder waren er in Amsterdam zoveel luidruchtige evenementen als in 2015 en niet eerder waren er zoveel klachten over geluid.

Omdat het menselijk oor de lage tonen minder hard ervaart, is het festivals toegestaan om de bassen aanzienlijk meer volume mee te geven.
Bastonen dragen verder en worden minder gedempt door de gevels, maar zij mogen wel harder staan in de mix. Meer mensen hebben meer last dan de specialisten hebben berekend. Los van extra lawaai, het feit dat je bank en je bed meetrillen maakt het extra moeilijk te negeren.

Wat is het huidige basbeleid? Amsterdam staat dance in de openlucht in principe toe, dus de benodigde basverhouding (15 dB) is onderdeel van de vergunning. Dat is alle beleid. Er is echter nooit wetenschappelijk vastgesteld of de geluidbelasting in woningen met zulke zware bassen nog duldbaar is. Hoeveel dB(C) er in de woningen terechtkomt, daar hebben de gezaghebbers geen idee van.

Juristen

Werkt dit beleid? Formeel weten we dat niet. Geen van de klachten of bezwaren wordt door geluidsdeskundigen onderzocht, maar ze worden weggeredeneerd door juristen. Er wordt binnen beleid gehandeld, binnen de norm gedraaid, dus de klacht is altijd ongegrond. Soms wordt een bezwaarmaker zelfs weggezet als 'niet belanghebbend', omdat men 'te ver weg woont en dus geen last kan hebben'. De vraag of het 'duldbare' is overschreden kan niet worden beantwoord.

Daarnaast laten de stadsdelen het schandalig afweten waar het aankomt op registratie en handhaving van de door festivals geproduceerde basverhouding. West en Zuidoost bewaren de gegevens niet, Noord meet simpelweg geen dB(C) en Zuid geeft geen openheid van zaken. Alleen Oost en Nieuw-West hebben hun basmetingen op orde.

Petitie

Daarom is een petitie gestart. Niet tegen festivals, maar vóór gericht onderzoek naar bastonen, bijstellen van de normen, en daarmee verminderen van de overlast."

Maar het geluidsvolume is maar een deel van het probleem. Het volume wordt gemeten in dB, waarbij onderscheid gemaakt wordt in dB(A) en dB(C). De hoge tonen vallen onder dB(A) en die worden meestal de omgeving ingestuurd met een volume van rond de 85 dB. De bassen worden met veel meer volume de lucht in geknald, tussen 100 en 115 dB(C), dus veel harder. En die bassen zijn juist heel vervelend en veroorzaken trillingen die zelfs gevaarlijk kunnen worden. Die lage frequenties die gemeten worden in Hz, zijn onder de 70 Hz zeer storend voor de hele omgeving, maar juist dat wordt door festivalbezoekers als een kick ervaren, net als drugs doet het iets met je. Ook de ingewanden gaan ervan trillen. Een echte kick dus. Onder de 50 Hz zouden alle frequenties weggefilterd moeten worden. Maar daar zijn geen officiële normen voor en er is al helemaal geen controle en handhaving op. Sommige festivalorganisatoren zeggen dat ze onder een bepaald frequentieniveau in Hz de lagere frequenties wegfilteren, maar daar is helemaal geen controle op. Sommigen (Amsterdam Open Air) beweren dat het juist gaat om de kick, de ervaring die die lage frequenties opwekken en dat ze niet van plan zijn om onder de 50 Hz alles weg te filteren. 

De frequenties in Hz zijn ook te meten door met een heel goed opnameapparaat het geluid op te nemen en dan thuis met een audio spectrum analyser of app die de frequenties weergeeft te bekijken en te controleren hoe laag de frequenties waren. De opnameapparatuur moet minstens vanaf 20 Hz registeren.
Ik ben nu een beetje aan het experimenteren met een iPad app, SpectraWave. Dat neemt het geluid via de microfoon op en geeft in elk geval de frequenties vanaf 0 Hz weer. Voor het meten van het geluidsvolume in dB zijn er zeer veel apps beschikbaar.

© Natuurbescherming ZO 2015