Ontwikkelingen Gaasperpark

voorlopig ontwerp

Bericht van de Commissie Gaasperpark van Bewonersvereniging Nellestein:

Ontwikkelingen Gaasperplaspark

"Op www.bvnellestein.nl staan in de update van maart 2016 ontwikkelingen Gaasperplaspark genoemd. Inmiddels zijn er weer nieuwe.

Groengebied Amstelland gaf op 14 april 2016 vervolginformatie over de 'aanpassing van de padenstructuur van noordoever Gaasperplaspark. GGA ontwikkelt plannen voor aanleg van een verbreed hoofdfietspad (ca. 3,50m asfalt) en een verbreed hoofdvoetpad (ca. 3,50m asfalt + 1m honingraat), van Driemondweg tot 'Bastion' bij Nellestein. Dit 'voetpad' wordt gebruikt als evenementenverkeersroute. (Open Air Highway op www.bvnellestein.nl)

Deze uitbreiding van verharding leidt tot opheffen van andere nu nog verharde paadjes in het park. Of tot 'afwaardering' (onverhard maken: slechter toegankelijk voor rollators, scootmobiels etc.) van verharde paadjes, om zo binnen het toegestane percentage verharding te blijven.    

Deze hoofdroute wordt gezien als realisatie van een gedeelte van een 'rondje Gaasperplas', een wens van sommige bestuurders…  
Veel parkbezoekers hebben regelmatig aangegeven dat er al een rondje Gaasperplas ligt.

Kosten van deze plannen ca. 1 miljoen euro, waarvan tussen 200.000 tot 400.000 voor het vernieuwen en verbreden (11m en 7m) van de twee bruggen in de route. 
De financiering is nog niet rond. Gemeenteraadsleden hebben schriftelijke vragen gesteld of dit project bekostigd wordt met gelden van de Agenda Groen.
Er zijn wat kleine wijzigingsvoorstellen t.o.v. de eerder gepresenteerde plannen, waarover nog een afweging gemaakt moet worden.  
Hoeveel 'werkbreedte' nodig is voor de aanleg van een weg van 4,5m breed kon de projectleiding niet zeggen, hangt af van de aanbesteding... Aan de oostkant van de Gaasperplas was voor de aanleg van een 60cm breed schelpenpad een werkbreedte van 6m nodig!

Overigens is het wel de bedoeling om nieuwe bomen terug te planten dicht bij de plekken waar bomen door de uitvoering van deze plannen moeten sneuvelen (Bomenverordening Amsterdam). Geld om beplanting in andere delen van het park te verbeteren ontbreekt.
Er gaan ook stemmen op om het Gaasperplaspark uit het recreatieschap GGA te halen en weer geheel bij Amsterdam in beheer te geven. Dat zou besluitvorming over ontwikkelingen makkelijker maken....     

De afgelopen 5 jaar zijn de paden aan gort gereden door het zware vrachtverkeer en na zoveel jaar, aan grondig herstel toe. Ook de bruggen zijn zodanig beschadigd dat ze, jaren eerder dan gepland, weer vervangen moeten worden.
Natuurlijk willen we dat de verharding van de paden hersteld wordt. Maar uitvoering van deze plannen zal het karakter van het park ernstig aantasten en een groot deel van het park overhoop halen. Voor aanbrengen fundering onder deze paden, nodig voor zware evenementen transporten, is veel graafwerk en  transport nodig. We vrezen dat de 'werkbreedte' twee hele brede sporen door het park zal trekken en dat er voor grondig herstel van beplanting nauwelijks geld zal zijn. In ieder geval zal weer een deel van onze woonomgeving totaal overhoop gehaald worden. En nog te komen: 

Bodemonderzoek

In het onderzoeksvoorstel voor monitoring van de bodem in parken (raadscommissie ID - Infrastructuur en Duurzaamheid van 6 april 2016), een uitwerking van de Agenda Groen, is het Gaasperplaspark één van de zes parken die onderzocht worden. Gekeken wordt o.a. naar inklinking (bodemdaling), verdichting door 'intensiever' gebruik.  Op basis hiervan wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om het gebruik te continueren (!) en wat dat kost. Van april t/m september onderzoek, eind van het jaar rapport. Meer info zie www.slappebodem.nl en congres Heel Holland zakt, over daling veenbodem. 

Voor het Gaasperplaspark zal er waarschijnlijk voorgesteld worden het glooiende, grote grasveld op te hogen, meer drainage langs paden en in velden, gewapend gras etc. Ook weer grote ingrepen, die afhankelijk van de financiering, waarschijnlijk pas na de plannen voor de aanleg van de Open Air Highway uitgevoerd gaan worden. Ja, inderdaad, over de dan nieuw aangelegde paden en bruggen.... en weer het hele park overhoop. Het hele park ligt in het NNN (Natuurnetwerk Nederland) en vormt een belangrijke verbindingszone tussen natuurgebieden!      

 Zondag 29 mei 2016, Dag van het Park:

Plan voor een 'Rondje Gaasperplas'  (wordt nog verder uitgewerkt) en aandacht voor Groenmanifest van Parkenoverleg Amsterdam. Start om 11.00 uur met een koffiepicknick (zelf koffie, koek en kleedje meenemen, fiets ook handig) met akoestische muziek (er mag gedanst worden), kinderen welkom in begeleiding van volwassenen. Aansluitend tocht door mooie stukjes van het park, en tweede picknickstop met muziek. Dan rest van het rondje Gaasperplas. Eind uiterlijk 13.00 uur. Bij regen paraplu mee. Over de route vindt nog overleg plaats met GGA, want we zullen de opbouw van Open Air wel een beetje in de weg lopen.

Kijk t.z.t. op www.bvnellestein.nl voor meer informatie of op deze site. 

Stichting Natuurbescherming ZO is opgericht voor instandhouding en bescherming van het NNN (Natuurnetwerk Nederland) in de Metropolitane Regio Amsterdam en met name in Amsterdam Zuidoost en omstreken. Natuurbescherming ZO geeft veel nuttige en actuele informatie. Bovendien kan deze stichting als rechtspersoon juridische procedures voeren tegen zaken die de instandhouding of bescherming van deze gebieden bedreigen, zoals b.v. een evenementenbeleid dat grootschalige, lawaaiige evenementen toestaat. U kunt de stichting financieel steunen om deze procedures te kunnen voeren: NL61 TRIO 0198 3163 13
op naam van Stichting Natuurbescherming ZO.

Verzet tegen evenementenbeleid

Nog steeds geen besluit op de vele bezwaarschriften, ruim 100 tegen verlening omgevingsvergunning voor Open air 2014 en 2015. Alle termijnen zijn inmiddels ruim overschreden en de mogelijkheid om de rechtmatigheid van deze vergunning door een rechter te laten toetsen wordt hierdoor vertraagd.

Rond 20 april zullen waarschijnlijk vergunningen (evenementen- en omgevingsvergunning) voor Open Air 2016 bekendgemaakt worden en kunt u bezwaarschriften indienen binnen 6 weken (in praktijk een week korter) vanaf datum bekendmaking aan aanvrager. Meer info: zie t.z.t. www.bvnellestein.nl en  Stichting Natuurbescherming ZO.   

Het bestuur van bewonersvereniging Nellestein is gevraagd om mee te werken aan de vorming van nieuwe juridisch collectieven om indien nodig procedures te kunnen voeren tegen omgevingsvergunningen in 2016 en aanpassing bestemmingsplan Gaasperdam. 

Veel actuele en uitgebreide  informatie wordt op www.bvnellestein.nl geplaatst of op de website van Stichting Natuurbescherming ZO.
Natuurlijk weten we dat niet iedereen toegang heeft tot internet. 
Alles op papier zetten en verspreiden kost te veel, maar let op:
1. Geen internet?
Maak een afspraak met de buren om informatie bij hen op internet te lezen (Zoals in de jaren 50 tv gekeken werd bij de buren die al wel een tv hadden…)
2. Wel internet?
Maak een printje van aankondigingen of belangrijke informatie en hang dat op het mededelingenbord in de hal of stop het in de brievenbus van geïnteresseerde buren die geen internet hebben. 

Commissie Gaasperplaspark, 17 april 2016"

© Natuurbescherming ZO 2015