GGA vergadert over Toekomstplan Gaasperplas

Vanmorgen werd er vergaderd door het bestuur van Groengebied Amstelland met op de agenda een aantal belangrijke onderwerpen voor ons. Het vergaderen via internet lijkt mij wegens de efficiëntie ervan en de overzichtelijkheid aan te raden voor alle overheden en ook voor de lange duur. Ze zijn ook een stuk gezelliger, zeker als er zoals vanmorgen drie katten acte de présence gaven.
De agendabundel kunt u hier downloaden indien gewenst.

Dhr. Wedemeijer (nu wethouder in het college van de gemeente) is vervangen door dhr. Dirk de Jager (GroenLinks) van de commissieraad van stadsdeel Zuidoost. Hij is ook vice-voorzitter van het bestuur en heeft de portefeuille financiën onder zijn beheer.

Dhr. Sebastiaan Weijer, ons allen bekend, gaf een toelichting op de uitwerking van het Toekomstplan Gaasperplas. Die is gesplitst in meerdere fasen. Jammer genoeg zie ik nog geen enkel verschil tussen de plannen die nu op het scherm kwamen en die welke we in 2019 voorgeschoteld kregen. Geen enkele van mijn kritische voorstellen en die van vele anderen is daarin opgenomen.

In de agendastukken staat ook een hoopvolle motie van de SP in de Provinciale Staten (het hele NNN-gebied rond de Gaasperplas valt onder de provincie Noord-Holland zoals u wellicht weet). Een ‘ladder van leisure’ is aardig, maar de oude ondeugdelijke plannen gaan gewoon door. 

clips 5882

- Het verwijderen van een eilandje voor een zwemplek is een ecologische wandaad. Het verwijderen van rietkragen voor een zwemstoep is een gotspe.
- Het aanleggen van een nieuwe aanvoerroute voor festivals is nog steeds in strijd met de letter en de intentie van de provinciale verordening, wat het college van Amsterdam daar ook van moge vinden. Daarvoor moeten heel wat bomen gekapt worden. En de oude vrachtroute wordt dan gebruikt of beter gezegd misbruikt als tweede ingangsroute voor bezoekers. Die aanvoerroute (die voor veiligheid altijd open zou moeten zijn) loopt ook dwars over de omleidende fietsroute. Over de logistiek is dus nog steeds niet grondig nagedacht.
- Het aanleggen van een rechte ingangsweg vanaf metrostation Gaasperplas is totaal onnodig. Je kunt de zichtbaarheid van het park gewoon duidelijk maken door een grote kunstzinnige boog te installeren aan het begin van het park bij het pleintje met de metalen blokken; mooi geletterd als “
Gaasperpark”. Dat spaart al meer dan een miljoen uit, schat ik zo. Maar ja, men wil af van de schandplek van de houten stoeltjes op het ronde pleintje op het heuveltje die werden gebruikt als brandhout voor barbecues.
- Ook een zogezegd 
doorlopend fietspad rond de plas is onnodig omdat zon fietspad er al is.

Toekomstplan

Ik heb jammer genoeg nog geen plannen ontdekt om bij een mogelijk volgend festival - mogen de goden dit verhoeden - de festivalorganisatoren verantwoordelijk te stellen voor de schade aangericht aan zowat alle paden. Een nieuwe verhuurprijs van twee miljoen zou niet misstaan. Blijkbaar moeten alleen de bewoners van Amsterdam de schade betalen.

En dan dat eeuwige gezeur over zichtlijnen die zo mooi zouden zijn. Die zijn niet mooi, maar komen uit de verwarde breinen van landschapsarchitecten of schandlaparchitecten die weidse landschapsfotos willen maken. Zij willen vides in het park, d.w.z. leegten. Zij hebben geen benul van wat natuur is.
Een park is pas een park als het vol hoekjes en kantjes zit, vol bochten en verbazende nieuwe gezichten na elke tien meter. Geen afzichtelijke militaire paradepaadjes en schietlijnen, a.u.b.!

zichtlijn

Wat herstel in de zin van de Floriade mag voorstellen is onbekend. Een paar duizend bolletjes de grond in (die dan weer geplunderd worden door de kids?)?

In april 2022 zou een concreet plan gereed zijn. Dan komt een toetsing door een aantal instanties, ook bewoners (hoewel dat weer niet veel zal voorstellen, vrees ik). Dan komt de voorbereiding en in november 2023 zou de uitvoering klaar moeten zijn. Men stevent dus regelrecht af op uitvoering. Alles ertussenin van nu tot dan is verlakkerij.

GGA werkt intussen aan een nieuwe opzet. Recreatie Noord-Holland NV heeft een aandelenpakket in bezit dat men wil verkopen en daar is RNH NV niet erg blij mee. Men onderzoekt nu de mogelijkheden om dit voor mekaar te krijgen. Aan wie gaat men die aandelen verkopen, aan Amsterdam Open Air? Of aan de multinational Superstruct Entertainment? Onze openbare natuurgebieden onder de plak van een public equity onderneming? De annexatie van onze openbare natuur door de kapitaalmarkt?

Er wordt ook een nieuw bestuursbureau voor alle recreatieschappen opgezet. Daar gaan heel wat gemeenten, gemeenteraden, de provincie en andere instanties over. Het bestuursbureau verzorgt de voorbereiding van de bestuursbesluiten.
Maar zolang alle recreatieschappen ondemocratisch blijven als gemeenschappelijke regelingen onder burgemeesters met een dubbele pet op (1. in het bestuur van GGA waar besluiten genomen worden die niet betwist kunnen worden en 2. in hun gemeenten dan de vergunningen voor festivals verlenen onder de koepel van een evenementenbeleid dat zelfs niet democratisch door hun gemeenteraden beoordeeld mag worden), zal er niets ten goede veranderen.

De recreatieschappen ontvingen in 2020 gemiddeld 33% meer recreanten en die trend zet zich gezien de voortdurende coronacrisis door. Die recreanten zorgen voor meer overlast en zorgen voor hogere kosten aan toezicht en handhaving. Toezicht en handhaving zijn altijd al een sluitpost geweest en de verwachting is dat dat nog erger zal worden. Het niet doorgaan van evenementen heeft ook gezorgd voor lagere inkomsten.
Laten we in elk geval hopen dat grote evenementen eindelijk eens afgeblazen zullen worden in het NNN.
Natuur is geen verdienmodel. Natuur produceert gratis en voor niks zuivere lucht, een schoon milieu en de mogelijkheid tot gezonde recreatie.

Volgend jaar wordt het 40-jarig bestaan van GGA gevierd. Dat zou een mooie gelegenheid kunnen zijn om de schappen eens op de schop te gooien en te democratiseren. Geen dictaat van burgemeesters, maar een beleid gesteund op wat noodzakelijk is voor behoud van biodiversiteit, natuur, milieu en volksgezondheid!
Als GGA een breder recreatief aanbod wil, en meer recreanten wil, zoals in de vergadering werd geopperd, dan zal dat altijd botsen met de behoefte aan meer biodiversiteit en behoud van natuur.

© Natuurbescherming ZO 2015