De staat van het land

Er dendert wat over ons heen de laatste jaren. We zouden de coronacrisis wel een juggernaut kunnen noemen en de globale markteconomie met zijn verheerlijking van amusement en evenement een moloch. Belangrijk is dat onze overheden de juiste beslissingen nemen, en dat is niet makkelijk.

ID&T is een paar maanden geleden overgenomen door Superstruct Entertainment, een Brits bedrijf nog wel, en dat in brexittijd. Superstruct Entertainment is als ‘private limited company’ met 6 ‘officers’ (CEO's) met verschillende nationaliteiten (waaronder één Nederlander) in Londen geregistreerd met als ‘nature of business: Financial management’.
De directeurs zijn kennelijk investeerders met een eigen bedrijf. Roderick Schlosser, de Nederlandse directeur, is bijvoorbeeld ook directeur van Providence Equity Partners, 'a private equity firm that focuses on media, entertainment, communications, and information investments’.
ID&T is een onderdeel van een superstructuur. Zij maken gebruik (of misbruik indien we het zo willen stellen) van bestaande assets die aangeleverd worden door overheden in heel Europa die hun eigendommen, natuurgebieden en parken verhuren (voor een appel en een ei) aan deze tot voor kort behoorlijk goed verdienende entertainment ondernemingen. Ook ID&T is nu dus in Britse handen.

Het gaat hier om financieel beheer van kapitaal en ‘assets’, dus bezittingen, eigendommen, vermogen, activa. De betekenis van het Engelse woord ‘asset’ omvat ook ‘buit, prooi’.

Festivals zijn tegenwoordig ondergebracht in financiële constructies met bovenbouw en onderbouw. Het zijn geen multinationals oude stijl, maar alle onderdelen, vertakkingen bestaan uit een klein aantal CEO’s die overal in Europa festivalbedrijven in bezit hebben die gebruik maken van de assets die Europese landen ter beschikking stellen voor het massale festivalgebeuren. De assets zijn in dit geval eigendom van gemeenten, van provincies en staten, dus parken, natuurgebieden en zelfs beschermde natuurgebieden in Nederland vallende onder het NatuurNetwerk Nederland en zelfs Natura2000.

Recreatie Noord-Holland NV levert het groenbeheer voor meerdere recreatieschappen, zoals Groengebied Amstelland (GGA), maar ook bijvoorbeeld het Twiske.

Onderteken de petitie tegen exploitatie van het Twiske.

De omgevingsvisies van diverse gemeenten voorzien niet of niet voldoende in de bescherming van onze natuurgebieden. In de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 komt de term NNN niet voor. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, want onze natuur en ons milieu worden in toenemende bedreigd door verdere exploitatie, zware recreatie, en festivals.

In mijn vorige blogpost gaat het over het Toekomstplan Gaasperplas en de ontwikkelingen in GGA en Recreatie Noord-Holland NV. Hoe die ontwikkeling verder zal gaan met een nieuw bestuurbureau voor de schappen en de verkoop van aandelen van Recreatie Noord-Holland NV is onzeker. 

Maar er is voldoende reden voor bezorgdheid. Aan wie worden de aandelen van RNH NV verkocht? Aan wie of welk bedrijf wordt over een paar jaar het natuurbeheer van de gebieden van alle schappen in Noord-Holland toegewezen? 

Feit is dat tot op heden zowel de provincie als de gemeente Amsterdam boter op het hoofd hebben. De Provinciale ruimtelijke verordening, de PRV wordt door beide gremia niet gerespecteerd.
RNH NV met een aandelenpakket in bezit van de provincie is een vreemde constructie, vooral als daarbij door Bureau Berenschot werd geconstateerd dat er sprake was van een ongewenste samensmelting van beheer en beleid qua recreatie (en dus ook festivals) bij RNH NV en dat er geen rekening werd gehouden met de status van het NNN als natuurgebied.
Het ellendige van deze kwestie is dat ook de gemeenten en in het bijzonder de gemeente Amsterdam ook het NNN op geen enkele manier geborgd heeft in zijn omgevingsvisie of in het evenementenbeleid. De burgemeester van Amsterdam heeft een driedubbele pet op, ten eerste als deelnemer aan een ondemocratisch schap, GGA, ten tweede als verlener van festivalvergunningen tevens vaststeller van het evenementenbeleid zonder dat de gemeenteraad hier iets over te zeggen heeft, en ten derde als gedoger  van een handhavingsbeleid waarin handhaving op een zeer laag pitje staat.
Is hier nu sprake van een machtsstrijd tussen provincie en gemeenten? Behoud en versterking van natuur en milieu, van het NNN, lijken hierin geen rol te spelen, terwijl juist dit het kernpunt zou moeten zij van een beter beleid voor een  betere toekomst in tijden van klimaatverandering en viruscrises.

Maar er is misschien een logischer verklaring voor deze plotse ontwikkeling om RNH binnen een paar jaar op te doeken. Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau dat organisaties en bedrijven adviseert; RNH NV heeft ter bevordering van beleidsverbetering en transparantie een onafhankelijk onderzoek laten doen zoals een integer bedrijf dat past. In dat onderzoek werd terloops ook gemeld dat RNH als overheidsbedrijf van de provincie NH dat zich zou moeten houden aan de PRV van de provincie NH, zich niet liet leiden door deze PRV en het NNN dus niet geborgd was in het beleid van RNH. Maar het zijn de recreatieschappen als gemeenschappelijke regelingen die hun wil opleggen aan wat RNH uitvoert. De provincie is daarin tot nog toe gewoon in meegegaan met de gemeenten. Het negeren van eerst de EHS, die later het NNN werd, dateert al van het begin van de inrichting van de EHS. Maar nu lag open en bloot het feit dat zowel provincie als gemeenten zich niets aantrokken van het NNN.
Hoe kun je die zware en onvergeeflijke fout dan als burgemeester zitting hebbende in het bestuur van GGA de wereld uit werken? Burgemeesters, gemeenteraden en gemeenschappelijke regelingen worden niet onderzocht door Berenschot. Als de RNH NV er niet meer is, dan komen er ook geen pijnlijke rapporten meer van Berenschot. Barbertje RNH moet hangen. 
Hierin ligt m.i. de reden voor mijn ongerustheid, de mogelijkheid dat burgemeesters hun fout beleid willen groenwassen en geen transparantie wensen, en zeker geen onafhankelijke en integere rapporten van Berenschot willen.

Het lijkt er eerlijk gezegd op dat Amsterdam als een juggernaut doordendert naar totaal eigenzinnig beheer van het NNN zonder echte inspraak en democratische onderbouwing. Als voor de consultatie voor het toekomstplan in de eerste plaats commerciële stakeholders werden aangetrokken dan is de intentie al duidelijk. Men wil verdere exploitatie. Van behoud en versterking van biodiversiteit, natuur en milieu zal weinig sprake meer zijn, behalve in wat symbolische en kleinschalige initiatieven die waarschijnlijk tussen de straatstenen gezocht zullen moeten worden.
Onder het plaveisel de natuur.

clips 5884

Overigens is het college van Amsterdam zich nog niet bewust van de gevaren van verdergaande massale recreatie. Het RIVM heeft net een rapport uitgebracht, Staat van Zoönosen 2020.

RIVM: "De Staat van Zoönosen behandelt elk jaar een thema. Dit jaar is het thema “emerging zoonoses”. Dat zijn nieuwe of bekende zoönosen, waarvan het aantal besmettingen plotseling sterk kan toenemen. Het thema gaat in op een aantal emerging zoönoses die via wilde dieren, vee, huisdieren en teken in Nederland plotseling zouden kunnen toenemen en wat er wordt gedaan om dit te voorkomen.
 
Om meer ruimte te maken voor landbouwgrond worden grote bossen gekapt. De afbraak van het leefgebied van wilde dieren kan ertoe leiden dat wilde dieren op zoek zullen gaan naar een nieuwe habitat. Dit kan ertoe leiden dat de wilde dieren zich vaker gaan vestigen in de buurt van de mens en van vee. Hierdoor kan er meer contact plaatsvinden tussen wilde dieren en mensen en met vee, waarbij zoönosen verspreid kunnen worden. Deze problematiek speelt vooral in landen waar nog relatief veel ongerepte natuur bestaat, met nog onbekende ziektekiemen.”

Het eerste onderzoek dat nu dringend gedaan moet worden is een onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het bijeenbrengen van grote aantallen bezoekers in parken en natuurgebieden met een grote biodiversiteit, dus veel dieren. Met name kwetsbaar zijn de vleermuizen. Zij kunnen besmettingen overdragen op mensen, maar mensen kunnen hun virussen ook overdragen op vleermuizen.
Een gevaarlijke situatie ontstaat in het Gaasperpark als tijdens grote festivals ’s avonds tijdens de schemering de zes soorten vleermuizen gaan foerageren precies op de plekken waar podia opgesteld staan. Dit alleen al zou een reden moeten zijn om grote festivals meteen te verbieden in het NNN.
Beïnvloeding van beleid door zogenaamde stakeholders als ID&T en Superstruct Entertainment is ongewenst. Bedrijven hebben geen enkele stake in natuur en milieu, die zijn een zaak van de overheid die moet zorgen voor orde en veiligheid van bewoners en dieren.

In nummer 6 van jg. 122 (november 2021) van De Levende Natuur staat een interessant artikel 'Dieren verdienen rust'. Daarin lezen we: “Het grootste knelpunt is echter dat de steeds toenemende buitenrecreatie op een steeds kleiner oppervalk wordt samengedrongen."

© Natuurbescherming ZO 2015