Groengebieden en festivals

IMG 8836-e89057e4

PvdD: "Afgelopen zondag was raadslid Anke Bakker mee met een excursie door het groengebied Amstelland rondom de Ouderkerkerplas. Tijdens een fietstocht langs polders en strandjes werd verteld over de natuurwaarde van het gebied en de mogelijkheden om te recreëren. Zo kun je over de Ouderkerkerplas weidevogels spotten en is het gebied belangrijk voor ringslangen. Er zijn veel fiets- en wandelroutes en er kan gezwommen worden in een zwemsloot en in de plas.

Ook vond zondag het festival Macumba plaats waar de deelnemers van de excursie backstage ontvangen werden met uitleg over de organisatie. Het festival is zich bewust van de bijkomende milieueffecten en maakt stappen in het verminderen van afval. Maar als het aan de Partij voor de Dieren ligt wordt er helemaal geen festival georganiseerd in een natuurgebied. Raadslid Anke Bakker: “Festivals met keiharde muziek zijn voor ons niet te verkopen als een vorm van natuurrecreatie. Het is ook nog eens broedseizoen voor vogels. Die moeten we hun rust gunnen en niet het nest uit jagen met gedreun en drukte van mensenmassa’s.”

De Gemeente Amsterdam is lid van het recreatieschap dat de recreatiegebieden onderhoudt en ontwikkelt. Het is een groot gebied waar ook de Diemerpolder, het Gaasperpark en bijvoorbeeld Elsenhoven bij Amstelveen toe behoort. Amsterdam is ook lid van andere recreatieschappen zoals Spaarnwoude en het Twiske. De Partij voor de Dieren heeft er onlangs opnieuw op aangedrongen om geen festivals meer te organiseren in de groengebieden. Een motie hiertoe werd verworpen door alle andere partijen.

Wie festivals uit groengebieden wil weren kan beter lid worden van de Partij voor de Dieren.

© Natuurbescherming ZO 2015