Idiotie onder festivalbezoekers neemt toe

NOS: "Maximaal 'veilig' geluidsniveau bij concerten blijkt alleen veilig met oordoppen 

Alleen als bezoekers oordoppen dragen, is het maximale geluidsniveau van 103 decibel bij concerten in Nederland veilig. Bij het opstellen van de norm van 103 dB is uitgegaan van gehoorbescherming, bevestigen het ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen en deskundigen op het gebied van gehoorschade aan Nieuwsuur. Bij de voorlichtingscampagne I love my ears over gehoorbescherming wordt dit niet verteld.

Het aantal (jonge) mensen dat last heeft van gehoorbeschadiging neemt al jaren toe. Daarom maakte het ministerie in 2014 voor het eerst afspraken met de evenementenindustrie om het geluidsniveau bij concerten en festivals te beperken. In 2018 maakte staatssecretaris Paul Blokhuis nieuwe afspraken: het geluidsniveau mag gemiddeld maximaal 103 dB per kwartier zijn. Maar er wordt dan wel van uitgegaan dat bezoekers oordoppen dragen, die 15 dB van dit niveau dempen.

Uit een enquête van VeiligheidNL blijkt dat de helft van de bezoekers van concerten en festivals nooit oordoppen draagt.

oordoppen

Is er dan niemand die die idiote festivalorganisatoren (en graag ook b&w) even duidelijk maakt dat je dan toch beter het geluid wat lager kunt zetten? Maar ja, als raadslid Bosman van D66 blijft beweren dat het bij geluidsgeweld om cultuur gaat, dan is het einde zoek. D66 is ook voor het vrijgeven van drugs. Mijn indruk is dat D66 de toekomst ziet als een episode uit Brave New World van Huxley, met soma (drugs) en de feelies (de bassen, CO2-kanonnen en lichtverblinding). Het gaat niet meer om beleving, maar om het voelen, het extreem lichamelijk ervaren, d.w.z. verdoving van alle zintuigen, far more real than reality.

Het zou natuurlijk heel onliberaal zijn om het geluidsvolume te verlagen, als je de goegemeente er ook toe kunt verplichten om oordoppen te kopen. Consumptie tot in het absurde doorgedreven. Money makes the world go round. Tot ie uitgetold is. Het begint aardig te lijken op Tommy (in de rock opera), het verhaal van een dove, stomme en blinde jongen die wil voelen. Maar ik kan dit wel zeggen: Were not gonna take it!

NOS: ""Die bas moet je niet horen, die moet je voelen", zegt Alennah (23). Ze is hardstyleliefhebber en een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. Deze beweging wil oorschade bij jongeren voorkomen."

Doof, stom en blind, zijn deze hardcore fanaten. Zet ze ergens op een industrieterrein met een virtual reality bril op en zet alle knoppen maar open. Daar is geen park of natuurgebied voor nodig. Het gaat dus niet om de muziek, maar om de dreun. Als festivalbezoekers toch de dreun willen voelen dan moeten ze maar een baan zoeken als sloper in de bouw, dan kunnen ze elke dag feesten met een pneumatische hamer.

Onze overheid heeft ook als taak het beschermen van burgers, ook voor henzelf. Maar het tegendeel gebeurt. Overheden laten steeds meer keuzes over aan de verantwoordelijkheid van het individu. Maar dat individu wordt ook steeds meer beïnvloed door de verborgen verleiders, de heersende trends en hypes als festivals. D66 is zon partij die vooral jongeren zogezegd de vrije hand laat, maar ze in feite de kant opstuurt van meer consumptie en gevaren. En onze burgemeesters lopen mee met de waan van de dag.

NOS: "Davy heeft last van oorsuizen en wil jou daarvoor behoeden

"Er zijn een heleboel dingen die ik moet laten, helaas", zegt Davy van Eijk. Hij lijdt aan tinnitus, ofwel oorsuizen. "Het begon met festivals. Daarna ging het eigenlijk steeds verder. Ik ga niet meer wekelijks stappen en vier geen carnaval: drukke feestjes met harde muziek mijd ik liever.”
Ook Davy ging veel naar festivals, maar dat kan nu niet meer."

© Natuurbescherming ZO 2015