Kunstlicht schadelijk voor nachtvlinders

www.GIFCreator.me Xj41aZ

Vlinderstichting: "Ook 's nachts is overal licht! De bekende foto van astronaut Andre Kuipers, die hij maakte vanuit de ruimte toont, zeker in Noordwest Europa, een enorme lichtvervuiling. Veel nachtdieren zijn echter gebaat bij het donker. De afgelopen jaren is een groot onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van lichtvervuiling op de natuur.

Het is niet zo dat nachtvlinders worden aangelokt door licht, maar ze worden er door in de war gebracht. Normaal oriënteren ze zich op het vage licht van maan en sterren en door die vreselijk felle lampen worden ze totaal misleid. Je ziet ze dan ook altijd als een dolle op de lamp afkomen en niet, wat je bij aanlokking zou verwachten in een min of meer rechte lijn. Eenmaal bij de lamp gaan ze vaak weer in rust, omdat het licht is en het dus dag lijkt. Dat betekent dat ze dan niet hun normale nachtelijke gedrag vertonen en zich dus veel minder voortplanten dan zonder dat licht. We zien bij de nachtvlinders de laatste tientallen jaren een sterke achteruitgang. Licht is natuurlijk niet de enige oorzaak daarvoor, maar speelt zeker een belangrijke rol."

LichtOpNatuur: “Uit het onderzoek tot nu toe is gebleken dat het natuurlijke gedrag van nachtvlinders sterk verstoord wordt door kunstlicht, ook als dit licht erg zwak is. Nachtvlinder vrouwtjes maken minder lokstoffen voor mannetjes, nachtvlinders zijn minder actief, eten minder en zijn minder geneigd te paren als het niet donker is.

Nachtvlinders en hun rupsen zijn belangrijk: ze zijn bestuivers, de rupsen eten planten, en ze zijn prooien voor veel andere dieren zoals vogels en vleermuizen. Het is daarom niet ondenkbaar dat effecten op nachtvlinders door kunnen werken op de vegetatie of hun natuurlijke vijanden.”

Dat houdt ook in dat festivals met veel lichtvervuiling gedurende de hele nacht zeer schadelijk zijn voor het nachtleven van insecten. Dat betekent dat de biodiversiteit in de groengebieden die misbruikt worden voor festivals sterk te lijden zal hebben. Maar insecten worden nooit meegenomen in de ecologische quickscans.

En dan vraag ik mij af of het dalende aantal stadsvogels niet ook gedeeltelijk te wijten is aan het ontbreken van nachtinsecten in een fel verlichte stad. In elk geval worden ook veel vogels verjaagd uit groengebieden waar steeds meer en luidruchtiger festivals plaatsvinden.

GroenKennisnet: “Er zijn steeds minder stadsvogels. Door verdichting van de bebouwing en opruimwoede in het stedelijk groen is er steeds minder nestgelegenheid voor vogels. De kuifleeuwerik lijkt helemaal verdwenen. Maar de teruggang van de huismus lijkt gestopt.

Er is steeds minder plek voor vogels in de stad, zo blijkt uit de vogelbalans 2016 van SOVON. Niet alleen wordt er veel gebouwd, ook het stedelijk groen verandert. Om onderhoudskosten te verminderen veranderen struwelen in oud parkbos of gazons.

Er is steeds minder plek voor vogels in de stad, zo blijkt uit de vogelbalans 2016 van SOVON. Niet alleen wordt er veel gebouwd, ook het stedelijk groen verandert. Om onderhoudskosten te verminderen veranderen struwelen in oud parkbos of gazons.”

Ook vogels zullen door de lagere aantallen insecten minder voedsel vinden. Bovendien worden ze ook verstoord door de verlichting ’s nachts in groengebieden waar festivals georganiseerd worden. Die verstoring begint bij de aanvang van de opbouw en eindigt pas bij de laatste vrachtwagens die het terrein verlaten.

Vogelbescherming: “Hij is één van de meest geliefde tuinvogels: de roodborst. Uit onderzoek van de universiteit van Southampton blijkt nu dat het gedrag en de zang van de roodborst verandert door de straatverlichting en het lawaai in de stad. Is dat iets om ons zorgen over te maken?

Uit onderzoek van de universiteit van Southampton blijkt nu dat de zang en het gedrag van de  roodborst wordt beïnvloed door licht en geluid. Het onderzoek vond plaats in een stadspark, waarbij werd gekeken hoe het gedrag van de roodborsten veranderde door nachtelijke verlichting (lantarenpalen) en lawaai van de weg door het park.

De onderzoekers concluderen dat kunstmatige verlichting en meer lawaai overdag resulteren in een territorium van slechtere kwaliteit. Daarmee blijken omgevingsfactoren voor vogels en andere dieren in stedelijk gebied net zo belangrijk als aangeboren eigenschappen.”

IDA: "Artificial Lights Disrupt the World’s Ecosystems
Nocturnal animals sleep during the day and are active at night. Light pollution radically alters their nighttime environment by turning night into day.
Glare from artificial lights can also impact wetland habitats that are home to amphibians such as frogs and toads, whose nighttime croaking is part of the breeding ritual. Artificial lights disrupt this nocturnal activity, interfering with reproduction and reducing populations.

Artificial Lights have Devastating Effects on Many Bird Species
Birds that migrate or hunt at night navigate by moonlight and starlight. Artificial light can cause them to wander off course and toward the dangerous nighttime landscapes of cities. Every year millions of birds die colliding with needlessly illuminated buildings and towers. Migratory birds depend on cues from properly timed seasonal schedules. Artificial lights can cause them to migrate too early or too late and miss ideal climate conditions for nesting, foraging and other behaviors.

Ecosystems: Everything is Connected
Many insects are drawn to light, but artificial lights can create a fatal attraction. Declining insect populations negatively impact all species that rely on insects for food or pollination. Some predators exploit this attraction to their advantage, affecting food webs in unanticipated ways."

© Natuurbescherming ZO 2015