Lente in het Gaasperpark?

Als het zo doorgaat wordt het nooit meer lente in het Gaasperpark, dat wil zeggen dat de bloeiende planten steeds meer geweerd worden, gemaaid, weggerooid en uiteindelijk wat overblijft platgetrapt wordt door horden festivalbezoekers. Hier en daar staat nog wat klokjes, een eenzaam madeliefje, een keizerskroon, waarschijnlijk daar terecht gekomen via guerrilla gardening. Maar in een park hoort het nu te bruisen van leven en bloei.
Zowat overal is het struikgewas weggehaald, zijn bomen tot heel hoog gesnoeid. Het park is gemolesteerd door Groengebied Amstelland, die dit park enkel ziet als evenemententerrein. Binnenkort wordt de Open Air Highway aangelegd om sneller zwaar vrachtverkeer in twee richtingen mogelijk te maken voor Amsterdam Open Air. Dus het park wordt aangepast aan het evenement, en dat kan en mag niet. Het park ziet er nu in de lente nogal troosteloos uit. Er zijn ook geen nesten aanwezig van watervogels. Worden die door GGA verwijderd om te verhinderen dat de Flora- en faunawet ingeroepen wordt als er festivals plaatsvinden? In de EHS, Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, hoort de natuur en de biodiversiteit voorrang te hebben.

clips 3389
clips 3390
clips 3391
clips 3392
clips 3393
clips 3398
clips 3406
clips 3399
clips 3404

Dit heeft niets meer met ecologisch beheer te maken. De habitats van talloze kleine dieren en planten wordt zo vernietigd, om plaats te maken voor festivaltenten en bars. Over een paar dagen gaan de Provinciale Staten met de Benen Op Tafel overleggen over de toekomst van de recreatieschappen. Zoals het er nu uitziet zijn de schappen hun eigen terreinen grondig aan het vernielen. GGA heeft niet eens het fatsoen om te wachten met de aanleg van de Open Air Highway tot er een uitspraak is van de rechtbank over de legaliteit van deze festivals. De advocaat van Amsterdam Open Air heeft verzocht om weer een uitstel van de rechtszitting die al een hele tijd geleden gepland was op 1 juni. Maar zelfs de rechtbank heeft kennelijk geen zin in uitstel. De tegenpartij is gevraagd naar de dringende reden voor dit uitstel. De bazen van AOA hebben gewoon geen tijd voor rechtszaken, die hebben het te druk met de opbouw van AOA dat op 3 en 4 juni plaatsvindt. Het is natuurlijk pijnlijk voor dit festivalbedrijf als een paar dagen voor het evenement de legaliteit ervan bij de rechter in het geding is. Dat wil men het koste wat het kost vermijden. De juristen en ambtenaren van Zuidoost hadden al een eerder geplande zitting handig weten uit te stellen om zo te verhinderen dat wij nog met succes een voorlopige voorziening konden aanvragen voor AOA 2017. Dat vind ik wel een bewijs van de onbehoorlijke belangenverstrengeling tussen het bestuur van Zuidoost en de festivalorganisatoren. De belangen van omwonenden worden daarbij gedwarsboomd. Dat is een behoorlijk bestuur onwaardig.

In elk geval is Amsterdam Open Air geen ‘collaboration of friends’ maar eerder een ‘collusion in crime’, een feest van consumptie en verdoving (de vijf d’s: decibels, dance, drank, drugs, en een doppie) en een valse mythe van 'eenheid met de natuur'. Vanaf de lantaarnpalen in het park wordt elk jaar driftig illegaal stroom afgetapt voor barretjes en ‘ludieke’, of wat daarvoor doorgaat, standjes.

© Natuurbescherming ZO 2015