Meer natuur nodig

OmroepGelderland: “De druk op de natuur door recreanten groeit. We krijgen meer vrije tijd, onder andere doordat steeds meer mensen met pensioen gaan. Ook outdoor sporten zijn populair. Is de grens bereikt als het gaat om recreëren in de natuur? Of kunnen er nog meer recreanten bij?

De afgelopen maanden laaide de discussie weer op. Tijdens de verkiezingen van het mooiste natuurgebied werd door veel mensen de angst geuit dat het winnen van de verkiezing alleen maar zou zorgen voor nog veel meer recreatiedruk op de gebieden en dus niets zou opleveren voor de natuur, maar alleen maar winst zou zijn voor economische belangen. Meer recreatie betekent: meer druk op de natuur. Wegblijven is dan eigenlijk beter.

Als natuurverenigingen als de KNNV natuurrecreanten begeleiden dan zie ik geen probleem. Maar andere natuurorganisaties maken er jammer genoeg werk van om de natuur te misbruiken voor consumptiedoeleinden, excursies en cursussen paddestoelenplukken en wildplukken. Het massale aantrekken van natuuronvriendelijke groepen is schadelijk voor onze natuur.

Er moeten meer natuurgebieden komen. Als zelfs de EHS, de ecologische hoofdstructuur in toenemende mate misbruikt wordt voor evenementen en onze parken ook onder de voet gelopen worden door festivals, dan wordt het beschikbare natuurareaal voor recreatie drastisch kleiner. Evenementen moeten geweerd worden uit onze natuurgebieden en parken. En er moeten meer natuur- en groengebieden komen voor natuurrecreatie. 

© Natuurbescherming ZO 2015