Natuurbescherming in de 21ste eeuw

Vóór de hoorzitting vrijdag j.l. had ik nog een kort gesprekje met mevr. B die Groengebied Amstelland vertegenwoordigde tijdens de zitting. Ik meldde toen dat ik zaterdag op een symposium was over natuurbescherming in de 21ste eeuw. Zij stelde de retorische vraag ‘Als hobby?’. Retorische vragen zijn geen vragen maar beweringen vermomd als vraag. Ja, natuurlijk ging ik naar het symposium als ‘hobby’, en natuurlijk heb ik de Stichting Natuurbescherming ZO opgericht als ‘hobby’, maar dan enkel en alleen omdat Groengebied Amstelland en een paar andere gremia hun eigenlijke taken niet uitvoeren noch hun eigen regels handhaven en dus zelf ook als ‘hobbyisten’ aan het werk zijn, in dit geval het wederrechtelijk vernielen van het NatuurNetwerk Nederland. Zo was de hoorzitting van vrijdag een bijeenkomst van louter ‘hobbyisten’. 

clips 5399

Het symposium van de Heimans en Thijsse Stichting had als titel Burgers of overheid? Natuurbescherming in de 21ste eeuw. In de eerste plaats, Heimans en Thijsse waren als natuurbeschermers ook hobbyisten. Dat werd tijdens het symposium ook duidelijk gemaakt. De grootste wetenschappers waren in veel gevallen gewoon amateurs, onder andere Newton, van Leeuwenhoek, Mendel. enz. Ook Heimans en Thijsse waren amateurs, liefhebbers en beschermers van natuur. Als de jurist en het bestuur van GGA en Zuidoost mij in rechtszaken voortdurend bestempelen als ‘hobbyist’ dan neem ik die eretitel graag aan.

Op het symposium was ook jurist Valentijn Wösten aanwezig die geïnterviewd werd. Ik heb nog kort met hem gesproken. De website die veel informatie geeft is: Mobilisation for the Environment, waar hij raadsheer van is. Hij was niet bijzonder te spreken over de inzet van onder andere Natuurmonumenten die zich nogal afzijdig hield van beïnvloeding van politiek en besturen inzake bescherming van natuur en biodiversiteit. Zij en andere natuurverenigingen hebben nagelaten om alarm te slaan over de neergang van onze natuur die is begonnen onder het schandalige bewind van Henk Bleker, de oorzaak van het toenemende verval van onze natuur en biodiversiteit.
Die kritiek op de grote natuurverenigingen werd vanuit verschillende kanten benadrukt. Er was iemand van Natuurmonumenten aanwezig die toegaf dat de vereniging inderdaad nogal stil was geweest.

Trouw: "Door een lakse houding van Natuurmonumenten kon de stikstofcrisis ontstaan, zegt milieugroep Mob, die het Pas succesvol aanvocht.

De stikstofcrisis valt allereerst de politiek te verwijten, maar ook grote natuurorganisaties. Natuurmonumenten gedoogde het dubieuze Programma Aanpak Stikstof (Pas), zegt advocaat Valentijn Wösten van milieugroep Mob. Toen die burgergroep, met voorman Johan Vollenbroek, naar de Raad van State stapte, viel het Pas als een kaartenhuis in elkaar. Bouwen, harder rijden en stallen uitbreiden mag niet meer. Met het Pas gebeurde dat op de pof, oordeelde de rechter, met als gevolg: structureel te veel stikstofdepositie bij kwetsbare natuur.

“Wij hebben de rechtszaak tegen het Pas helemaal alleen moeten doen”, zei Wösten zaterdag in Utrecht, op een symposium over natuurbescherming door burgers. Dat was niet logisch volgens de raadsman. In het bijzonder Natuurmonumenten had “probleemeigenaar” moeten zijn van de verzuring van Natura2000-gebied door hoge stikstofdepositie. “Een grote, onafhankelijke club, je zou denken dat dit onze partner kon zijn.”"

Feit is dat als een overheid zich steeds verder terugtrekt de burger niet anders kan dan ook ingrijpen waar dat mogelijk is. Jammer genoeg blijkt dan dat het enige afdoende middel om beleid een andere richting te geven erin bestaat om rechtszaken te voeren. De overheid faalt, maakt zich al te vaak schuldig aan onbehoorlijk bestuur en tast daarmee de democratische rechtsstaat aan.

Er is dus voor burgers en natuurverenigingen nog veel werk te verrichten. Behoud en versterking van natuur en biodiversiteit zijn nog steeds niet geborgd in bestemmingsplannen en beleid. De huidige Amsterdamse coalitie noemt zich ‘groen en democratisch’ maar is alles behalve groen en democratisch. De herinrichting van het NNN rond de Gaasperplas is een typisch voorbeeld van vernietiging van natuur en biodiversiteit. Ambtenaren en politici hebben geen respect voor natuur. In een neoliberale maatschappij en zelfs in een stad als Amsterdam met een links coalitie voelen ook linkse partijen zich verplicht om een neoliberaal beleid te voeren. Een omslag is dringend nodig. De generatie van de millennials is door haar hedonisme en hang naar amusement en festivals te beschouwen als een verloren generatie. Maar de opkomende generatie van kinderen, scholieren geeft veel hoop. Het is tenslotte hun toekomst waar ze aan werken. Ook zij zijn ‘hobbyisten’. Ik wens hen veel succes toe met hun acties.

© Natuurbescherming ZO 2015