Oosterpark weer in last

HerstelOosterpark: "Gisteren is bekend geworden dat het kort geding van Stichting Herstel Oosterpark tegen de Gemeente Amsterdam is verloren.Het is nog niet mogelijk om erop te reageren omdat het gedetailleerde vonnis pas na het festival op zondag 1 mei as. bekend wordt gemaakt door de rechter.  Stichting Herstel Oosterpark heeft hiervan verslagen kennis genomen.
We betreuren deze uitslag ongeacht de precieze tekst van het oordeel, in verband met de door de Gemeente gevolgde procedure.
Stichting Herstel Oosterpark maakt zich grote zorgen, niet alleen over de verdere aantasting van de toch al slechte grasvelden en bodem, óók over de precedentwerking die ervan uit gaat.
Deze uitslag plaveit een weg waarlangs eenieder zonder het indienen van een aanvraag evenementenvergunning een “manifestatie” met een duidelijk evenementenkarakter kan organiseren.

Het ziet ernaar uit dat Stichting Herstel Oosterpark gelijk had en dat de rechter toch een grote inschattingsfout heeft gemaakt. Met alle respect voor de FNV en de arbeiders, maar dit lijkt meer op verspilling van geld dan op een demonstratie bedoeld om wantoestanden aan te klagen.

AT5: "In het Oosterpark is voor tienduizenden euro's schade aangericht tijdens de 1 meiviering van vakbond FNV. Dat zegt de voorzitter van de bestuurscommissie Oost, Ivar Manuel tegen AT5.

Grote delen van het gras zijn tijdens de manifestatie zondag flink beschadigd. FNV, die het feestje organiseerde is de borgsom van 30.000 euro in ieder geval kwijt, stelt Manuel: 'Ik ga er vanuit dat we die 30.000 euro kunnen gebruiken om het gras te herstellen. Ik denk niet dat we daar genoeg aan zullen hebben. Maar ik neem aan dat we daar als stadsdeel over kunnen beschikken, want we moeten meteen aan de slag zodra deze spullen zijn opgeruimd.’

Ondanks het verbod waren er toch een aantal eettentjes op het veld gezet en het had verdacht veel weg van een festival. Vindt ook de voorzitter van de bestuurscommissie. 'Op dit grote podium is welgeteld tien minuutjes door de voorzitter van de FNV wat gezegd. En verder was het allemaal muzikale programmering. Dan kun je zeggen: dat is een 1 meiviering. Een viering is een feest, een feest is een festival. En dat valt onder de evenementen en niet onder een demonstratie', zegt Manuel."

Ook Ivar Manuel heeft boter op zijn hoofd, want hij is voorstander van festivals in het Oosterpark.

© Natuurbescherming ZO 2015