Duurzame festivals?

Er is gisteren door de raadsleden Bosman, van Dantzig (beide D66), Alberts (SP) en Ruigrok (VVD) een initiatiefvoorstel ingediend 'Duurzame festivals. 9 Juni is de uiterste inleverdatum voor een bestuurlijke reactie; op 30 juni is de behandeling in de commissie AZ, en op 14 september de eventuele raadsbehandeling.

Parool: "Een meerderheid in de raad sluit zich aan bij het voorstel voor 'duurzamere' festivals in Amsterdam. VVD en SP hebben ingestemd met het initiatiefvoorstel van D66-raadsleden Marijn Bosman en Reinier van Dantzig.

Uitgangspunt is dat Amsterdam een internationale trekpleister voor festivals moet blijven, maar dat die festivals duurzamer en in goed overleg met omwonenden worden georganiseerd. "Daarin valt veel te verbeteren. Festivals kunnen duurzamer worden geregeld, gespreid door de stad, met respect voor parken, groen én bewoners," zegt Bosman.  

Een van de maatregelen is een meerjarige vergunning voor een festivalorganisator, zodat organisatoren meer verantwoordelijk worden voor de duurzaamheid en het behoud van de festivallocatie.

Vergunning

Nu moet ieder jaar een nieuwe vergunning worden aangevraagd. "Die onzekerheid zorgt ervoor dat kleine investeringen - zoals het aanleggen van een pad of waterleiding - niet gebeuren," zegt Van Dantzig.  

Ook moet er in overleg met de buurt een 'meerjarig locatieprofiel' komen. Hierin komt onder andere een limiet voor festivals per gebied en worden geluidsnormen bepaald zodat omwonenden minder geluidoverlast ondervinden.

Van overleg met bewoners is nog zeer weinig gebleken. Uit de mediatie in stadsdeel Zuidoost waarbij bewoners van Nellestein betrokken waren is bitter weinig resultaat gekomen. De geluidsoverlast zal naar verwachting gelijk blijven. Er is geen enkele controle en handhaving. De behandeling van de omgevingsvergunningen voor 2014 en 2015 door het stadsdeel wordt nog steeds gesaboteerd; er is nog steeds geen besluit hierover na de hoorzitting verleden jaar. Er is een direct beroep ingesteld tegen het uitblijven van dit besluit. Daar komt over een paar weken een uitspraak over van de rechtbank. Duidelijk is dat deze bewuste vertraging bedoeld is om de rechtszaken tegen de omgevingsvergunningen te bemoeilijken en in elk geval te vertragen tot het festival dit jaar al heeft plaatsgevonden. Dit kun je geen behoorlijk bestuur meer noemen. Een overheid die zich verlaagt tot het negeren van de regels ten gunste van festivalorganisatoren en het zelfs laat uitdraaien op een rechtszaak die het bestuur moet verplichten om met een besluit te komen, is fout bezig.

Meerjarige vergunningen zouden enkel meer zekerheid geven aan de festivalorganisatoren, minder administratief werk en minder rechtszaken voor de gemeente en minder mogelijkheden voor omwonenden om een rechtszaak aan te spannen. De rest is blablabla. Zolang er niet gecontroleerd en gehandhaafd wordt is alle mooipraterij over duurzaamheid niets waard. Mevr. Bosman is zeer handig in het omdraaien van feiten en argumenten. Het park is van iedereen is een van haar handige drogredenen, daarmee bedoelt ze enkel dat het park wekenlang en bij meerdere evenementen (wat nog steeds de bedoeling is van de gemeente) maandenlang afgesloten en onbruikbaar mag worden voor gewone recreatie. Het park wordt door politici als Bosman steeds verder geprivatiseerd. Van haar wethouder Choho heb ik nog steeds geen antwoord gehad op mijn brief met vragen over het evenementen- en groenbeleid bij GGA. Van overleg en respect voor bewoners is op die manier geen sprake.

Mevr. Bosman is als vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam in het bestuur van Groengebied Amstelland ook medeverantwoordelijk voor het contract van 10 jaar dat enige tijd geleden is gesloten tussen GGA/Recreatie Noord-Holland NV en Air Events (Amsterdam Open Air). Bij dit contract zijn omwonenden niet betrokken. De GGA vergadering die was gepland voor 28 april is afgelast en de volgende vergadering is op 23 juni. Daarmee ontloopt men een paar lastige insprekers die nog enige inbreng zouden kunnen leveren over de festivals die voor deze datum gehouden worden. Inspraak wordt gedoogd, maar niet geapprecieerd door GGA als regentenclubje.

Wat verstaat D66 onder duurzaamheid? Minder regels!

duurzaam
© Natuurbescherming ZO 2015