Open Air lawaai verspreid over Gaasperdam

geluidskaart

Verspreiding van festivalgeluid over Gaasperdam
(onderaan is de Valburgdreef)

shots 2285

In de stukken die ter inzage liggen voor de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air is ook een geluidsplan van Westerveld met een kaart erbij. Daarop is duidelijk te zien dat het geluidsniveau over de hele Gaasperplas gelijk is aan dat in het Gaasperpark, behalve vlakbij de podia. De geluidsoverlast spreidt zich helemaal naar het zuiden uit. De hoge flats van Nellestein vangen veel geluid op, d.w.z. decibels, maar de trillingen van de bassen zijn daar natuurlijk het duidelijkst te voelen. Die trillingen worden gemeten in Hz. Het is dus van belang om in Nellestein het geluid in Hz te meten. Dat kan met diverse apps die Hz opmeten; het kan ook door het geluid met een goed opnameapparaat op te nemen (beginnend bij 20 Hz) en op de computer te analyseren met een Hz-meter. Zie ook hier. Zo kan vastgesteld worden of de organisator zich houdt aan de belofte om alle frequenties onder de 40 Hz weg te filteren. Voor de lichtgroene en groene gebieden op bovenstaande kaart kan gemeten worden in dB, het geluidsvolume dus, hoe hard de muziek kakofonie aanstaat. Daar zijn ook appjes voor.

Duidelijk is wel dat de overlast voor Gein 3 behoorlijk is. Het geluid komt tot halverwege de C. Aarnoutsstraat met een volume van 67,4 dB(A) volgens Westerveld; in werkelijkheid kan dat oplopen tot 90,4 dB(A). Niet ongewoon is 85 dB(C) halverwege de straat. Het geluid dondert vanaf de noordoever tot aan de zuidoever met hetzelfde volume. Het is zelfs zo dat op de plas zelf de geluidsoverlast nog groter is omdat daar de kakofonie van alle podia samenkomt. Het groene gebied onderaan is op de kaart niet eens compleet weergegeven. Geen wonder dat het lawaai tot in Abcoude en Weesp te horen is. Door de uitdunning in het Gaasperpark en langs de westkant van Nellestein en langs de zuidoever zal het geluid nog sterker in Gein binnendringen. Wie langs de zuidoever loopt ervaart hetzelfde volume als in het park, honderden meters noordwaarts. Ik vraag me af of de lage frequenties die gebruikt worden tijdens Amsterdam Open Air ook niet schadelijk kunnen zijn voor de bouwconstructies vlak langs het park langs en op en onder de A9.

Dus: meet het geluidsvolume op straat voor de gevel, en meet de geluidsfrequentie tijdens het festival. D.w.z. als het doorgaat, want dat is helemaal niet zeker.

© Natuurbescherming ZO 2015