Paradijsjes aan de Amsterdamse plassen

Parool: “Een paradijsje aan de Sloterplas moest het worden. Maar verdenkingen van drugshandel en witwassen leidden tot een spookzaak en een leeg terras op een prachtige plek in de stad.

Grote plannen hebben de bestuurders van de stad en stadsdeel Nieuw-West in 2014 met het gebied rond de Sloterplas. De plas moet een ‘metropolitaan stadsmeer’ worden waar jong en oud kunnen verpozen. Het plan met de prachtige naam Stadsmeer van de 21ste eeuw moet Nieuw-West meestuwen in de vaart der volkeren. Bewonderend kijken de bestuurders naar Hamburg, Minneapolis en Peking, waar stadsmeren een belangrijke functie hebben. Groeit de wandelroute langs de plas dan eindelijk uit tot ‘de Copacabana van Amsterdam’?

Ook in de plannen van Sloterplas is horeca belangrijk. Een levendig restaurant op de kop van de plas, aan de Oostoever, zal ervoor zorgen dat recreanten uit de hele stad naar Nieuw-West komen, denken de bestuurders. In het grote, witte gebouw aan de Oostoever huist dan nog het verouderde Café Oostoever, dat op zaterdag is gesloten omdat de eigenaar wil voetballen.

Bezoek van de politie
Restaurant SuAda, dat aan de Sloterplas de droom van de bestuurders moest vervullen is nog tijdens de opstartfase gesneuveld.
Een politiemacht van de Landelijke Eenheid valt 26 juni 2017 om 07.00 binnen bij SuAda. Uit rechercheonderzoek is aannemelijk geworden dat het restaurant is gefinancierd met drugsgeld. Met winsten uit de drugssmokkel zou de huur van zo’n 100.000 euro per jaar worden betaald, vermoeden de opsporingsdiensten. ...
De gemeente heeft restaurants Ada en SuAda (dat feitelijk nooit open was) inmiddels op basis van de Bibob-wetgeving gesloten.”

clips 4676

Gaasperpark bij Nellestein en metro

Ook stadsdeel Zuidoost denkt aan een paradijsje langs de Gaasperplas. Ook hier heeft men het over een metropolitane plek en invoeging van een ‘stedelijk element’. Vroeger was er in het park een kleine keet waar een paar Hells Angels wat ijs en drank verkochten, mogelijk ook nog wat anders, maar het was zeer kleinschalig en er was geen gedoe. Maar GGA wil meer verdiencapaciteit en ziet het geld al binnenstromen via een restaurant in het Gaasperpark. Er schijnt al een kandidaat te zijn die een tender heeft gewonnen. Vreemde zaak. Een tender uitschrijven voor een natuurgebied is  iets dat alleen een ondemocratisch orgaan als GGA kan bedenken. Want bouwen in het park is momenteel wettelijk uitgesloten. Het stadsdeel neemt het meestal niet zo nauw met de integriteit van ondernemers die zogezegd met duurzame ondernemingen aan de slag gaan. Het project gCabs van Urwin Vyent is voor de gemeente financieel nadelig afgelopen. Niet alles wat aangeprezen wordt als duurzaam blijkt levensvatbaar. Ook zijn duizendbomenplan bleek een wassen neus toen duidelijk werd dat er jaarlijks meer dan duizend bomen gekapt werden in Zuidoost. Invoegen van 'stedelijke elementen’ waar veel geld mee gemoeid is gaat vaak gepaard met drugsactiviteiten en witwassen. Als de nood aan ‘verdienmogelijkheden' bij GGA prangend is dan kan er van alles misgaan.

Het participatietraject Gaasperplas van Zuidoost staat bol van de voorstellen, maar uiteindelijk komt het toch neer op een aantal plannen die al jaren oud zijn en uit de stal van de PvdA komen. De ambtenaren komen dan hijgend en puffend op de meedenkbijeenkomst vertellen dat de ontwerpers het weer heel druk gehad hebben om de bijdragen van de participanten om te zetten in plannen. Maar die plannen zijn al jaren oud en uit een stoffige kast gehaald. Een van die plannen is een restaurant in het Gaasperpark. Of de eigenaar een Hells Angel zal zijn is onwaarschijnlijk, maar het is wel duidelijk dat er in Amsterdam heel veel geld aanwezig is uit de criminele hoek en dat controle en handhaving in Amsterdam zo goed als onbestaande zijn. Men heeft fraaie plannen en omdat de gegadigden vanzelfsprekend niet staan te trappelen om op een afgelegen plek iets winstgevends uit de grond te stampen zelfs met bakken subsidie van de gemeente, zal het bestuur niet erg kieskeurig zijn. Alle plannen rond de Gaasperplas zijn zeer dubieus of onrealiseerbaar. Bovendien is er al een (groot) restaurant in het park met conferentiegelegenheid, het Planetarium. Het echte planetarium van de Floriade staat nu in Artis omdat het niet meer winstgevend was in Zuidoost. Een restaurant in het park heeft geen enkel vooruitzicht op zelfstandige winstgevendheid.

© Natuurbescherming ZO 2015