Preek van de burgemeester

Trouw: "Halsema wil ‘bezield verbond’ tussen Amsterdammers en bestuur

Net zoals het volk Israël instemde met de Tien Geboden, zo moeten Amsterdammers een nieuw verbond aangaan met hun wetgevers, vindt burgemeester Femke Halsema.

Amsterdam als ‘Beloofde Stad’. Dat de vergelijking tussen het bijbelse Israël en Amsterdam “een tikkie brutaal” is, realiseerde Femke Halsema zich goed, maar toch maakte ze hem. De preek die de burgemeester van Amsterdam zondagavond uitsprak in een stampvolle Doopsgezinde Kerk in Amsterdam, ging over een tekst uit het bijbelboek Exodus. Halsema: “Het volk Israël stemde in met de Tien Geboden, niet uit angst of door dwang. Ze kiezen ervoor, er bestaat op dat moment een gedeeld besef van rechtvaardigheid dat nodig is om samen te leven.”

Zo’n relatie tussen wetgevers en het volk, dat zou de burgemeester ook graag in haar eigen stad zien. “Het ideaal is een bezield verbond van volk en regelgever: de bevolking stemt in met de regels waaraan ze zich gehouden weet. De stad zorgt niet voor deze verbinding, ze is het resultaat ervan. Ze bestaat bij gratie van een gedeeld besef van rechtvaardigheid.”

Halsema deelde haar toekomstvisie zondagavond tijdens haar ‘Preek van de Leek’, een initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam waarbij bekende Nederlanders voorgaan in een dienst in de protestantse traditie.

Strenge handhaving van de wet is belangrijk, vindt Halsema, want anders wordt het verbond tussen het volk en het gezag ‘fragiel’. Maar bestuurders moeten ook zorg dragen voor een ‘zacht verbond’. Dat betekent: “Gesprekken voeren. Juist in die wijken waar mensen meer dan elders worstelen met armoede, met grote sociale problemen en discriminatie, kan het gesprek over de wet verstommen. Dat wil zeggen dat het verbond breekt.”

Nieuwe rituelen kunnen ook helpen om een gedeeld besef van rechtvaardigheid te handhaven, vindt Halsema. Daarbij greep de burgemeester weer terug op Exodus. “Misschien willen wij niet rondsjouwen met de wet in een kist. We willen ontmoetingen regelen, gezamenlijke sportdagen, feestdagen, herdenkingen. Niet alleen 4 mei herdenken, maar ook de dagen die voor nieuwkomers dierbaar zijn.””

#festivalterreur
@Gaasperparker

clips 5402

Nou breekt mijn klomp. 'Amsterdammers moeten een nieuw verbond aangaan met hun wetgevers’?!? 
Moeten? Met onze wetgevers, niet heur wetgevers? Roept zij hier op tot wetteloosheid of juist het tegendeel? Kunnen wij naast de beruchte instituten van deregulering en privatisering, aan de oude manieren van ontduiken van wetten en regels, zijnde vrijstellingen, ontheffingen, rekenmodellen, omgevingsvergunningen, kruimelregelingen, meetcorrecties, ondemocratische gemeenschappelijke regelingen (de recreatieschappen), gedoogbeleid en handhavingsprioriteiten, ook nog een Halsemaatje, een wetsondermijnende zondagspreek, toevoegen? Het zal toch niet! Of zullen we het een ‘bezield verbond’ noemen? Misschien bedoelt zij toch dat het nu tijd wordt dat stadsdelen als Zuidoost zich aan de wet en de regels moeten houden. Dus geen festivals en barbecues in ons natuurgebied.

De burgemeester had het over de Tien Geboden, maar wil daar niet mee in een kist rondsjouwen. Zij verkiest nieuwe rituelen en een nieuw verbond, maar wat zij wil is willekeur en rechtsonzekerheid, die zij presenteert als de nieuwe rechtvaardigheid. Zij leeft zelfs de Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid niet na. Geen enkele van deze uitgangspunten wordt adequaat in de nieuwe catechismus van de burgemeester gehandhaafd. Er is geen verbond, laat staan bezield verbond. De Exodus met de tien geboden van Mozes is een mooi verhaal, maar wel een verzonnen verhaal. Met verzonnen verhalen bouw je geen duurzame maatschappij op en veroorzaak je enkel blijvende willekeur en wanorde.

je maintiendrai mnp copy

Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid zoals vastgesteld in de gemeenteraad op 24 mei 2016:
1. In Amsterdam zijn evenementen openbaar en vrij toegankelijk. Slechts bij uitzondering kunnen in de openbare ruimte besloten evenementen plaatsvinden.
2. Voor parken, pleinen en grachten worden locatieprofielen opgesteld, die kaders stellen voor het gebruik van de locatie ten behoeve van evenementen.
3. In parken mogen in beginsel per jaar maximaal drie grote4, geluidsbelastende evenementen plaatsvinden.
4. Alle evenementen die gebruik maken van versterkt geluid moeten te allen tijde een geluidsplan opstellen, gericht op het voorkomen van overmatige geluidshinder voor de omgeving.
5. De op- en afbouwperiode is zo kort mogelijk, maar behoudens uitzonderlijke gevallen beperkt tot twee dagen op- en twee dagen afbouw.
6. Aanvragen voor evenementen worden in samenhang met alle andere overlast gevende activiteiten in de omgeving beoordeeld.
7. Voor evenementen in parken met een recreatief gebruik mag in beginsel maximaal een kwart van het park worden afgeschermd ten behoeve van het evenement.
8. Evenementen in parken kunnen alleen plaatsvinden indien de organisator alle nodige maatregelen treft ter bescherming van voorzienbare schade aan flora en fauna.

Ja, ik zie dat 'nieuw verbond met de wetgevers' al voor me. Dat verbond is geen verbond met de wetten van het Rijk of de Provincie natuurlijk, geen naleving van de Provinciale ruimtelijke verorderning, maar een verbond met de onderbuik van Amsterdam, die meer barbecueplek wenst, meer lawaai en drugs. In Zuidoost bestaat in feite al jaren een geheim verbond met een paar wereldvreemde elementen uit de nomenklatoera in Zuidoost die hun eigen beleid opdringen aan de bevolking. En dat zou nog niet zo erg zijn, ware het niet dat we in deze tijd te maken hebben met een ernstige klimaatcrisis en de instorting van onze natuur en biodiversiteit.

In Zuidoost wordt een dergelijk beleid de ‘Surinaamse slag’ genoemd, ook in Suriname. In het geheim bestaat al jaren een verbond van b&w met ‘het volk van Zuidoost’ - lees ‘de nomenklatoera’ - waarvan ooit onze voorzitter mevr. Belliot zei ‘groen is een wit ding.

DownToEarth: Groen is niet blank

Onze nomenklatoera in Zuidoost heeft het goed. Stadsdeelvoorzitters pleiten voor meer mogelijkheden voor snorders en rijden met een slok op de straat op. Sponk had een paar jaar geleden al een lans gebroken voor de goede oude ‘vriendjespolitiek’ in stadsdelen als Zuidoost. Handhaven in Zuidoost is sowieso onbespreekbaar. Onze handhavers komen uit de rangen van de voormalige afdeling parkeerbeheer  weet u nog?

Let wel, dit is niet iets wat ik verzonnen heb, maar wat algemeen bekend is. Ik woonde al in Zuidoost toen de metro nog in opbouw was. Stadsbestuurders - ook en vooral die van Zuidoost - blijven onze inwoners zien als zielepoten die geen cent te makken hebben. Die zijn er wel, maar in het beleid van Zuidoost en daar sta ik helemaal achter, krijgen eigen inwoners de voorrang bij banen. Een oudere dame met een schuld van 50.000 euro moet wel erg veel bloemetjes buiten gezet hebben of heeft misschien wel een huisje in Paramaribo gekocht. Hier wordt geleefd.

Intussen organiseren de bewoners die 'worstelen met armoede' hun barbecues in het hele natuurgebied rond de Gaasperplas; grote tenten worden opgericht, de electrische barbecues en geluidsinstallaties worden aangesloten op dieselaggregaten, en de feesten kunnen beginnen.

Moet kunnen, maar dan liefst niet in het gehele natuurgebied. En daar wringt het schoentje. Niet alleen het Nelson Mandelapark moet eraan geloven, ook het Gaasperpark en de zuidoever. Festivals en barbecues overal.

Wat burgemeester Halsema met haar huidige beleid suggereert is dat zij bereid is om het hele NNN-natuurgebied op te geven en open te stellen voor commercie, reuring en vertier. Dat iedere burger, wit of zwart, rood of groen, ook andere Amsterdammers, behoefte hebben aan rust en natuur om te genieten en te verpozen zonder geluidsoverlast en recht hebben op zuivere lucht is voor haar geen argument. Voeg daar nog wat verdichting aan toe, zowel van de bodem door festivals als van de bevolking in hoogbouw, en je hebt een blauwdruk voor verder natuurverval en toekomstige rellen en onlusten. Onze bevolking wordt niet als intelligent en verantwoordelijk genoeg beschouwd om zelf te kiezen en te beslissen, dat doet onze maternalistische burgermoeder wel die zich maar al te graag wil uitsloven voor een bevolking die kennelijk volgens haar niet de nodige kwaliteiten heeft. De arme sloebers moeten met barbecues en feestjes rustig gehouden worden. Zij noemt dat de nieuwe rituelen en daarvoor moeten wetten en verordeningen van het Rijk en de Provincie maar wijken. 

Jazeker, zij ziet daar mogelijk wel een beter ritueel in dan dat van de geweldcultuur en de drugscultuur, en daar heeft zij groot gelijk in. Maar feesten en herdenken is eventjes leuk, maar met alleen feesten bouw je geen civil society op. Panem et circenses, brood en spelen. Al te veel nadruk op vertier is een teken van komend onheil, of van gebrek aan vertrouwen in de toekomst. Wat er nodig is is een nieuw verbond tussen b&w en de wet- en regelgeving. De burgemeester heeft als taak het dienen van de belangen van alle bewoners. Daar schort nog veel aan.
“Ach toch, moet je kijken, die mensen zijn nog niet zo ver, we moeten ze wat naar de mond praten, wat pamperen en zoethouden, niet te kritisch zijn, laat ze maar lekker in hun eigen zandbak anklooien” blijft dat de opstelling van burgemeester en wethouders? 

Inspraak

En wat Zuidoost betreft laat Groot Wassink de macht in handen van een nomenklatoera die zijn eigen regels en belangen heeft en al jaren de EHS, Ecologische HoofdStructuur, nu NNN, NatuurNetwerk Nederland, negeert en ondermijnt. Daarmee ontkennen b&w ook de klimaatverandering.

Mijn verontschuldigingen voor deze dinsdagse hagepreek. Maar als burgemeesters de passie preken, burger pas op je fauna en flora.
Mijn volgende preek zal gaan over de Zondvloed.

© Natuurbescherming ZO 2015