Natuur basis van geluk en economie

Terwijl vier ministers hun plannen voorstellen om het langdurig wanbeleid te keren en er voor te zorgen dat het land niet ‘op slot’ gaat, begint de noodzaak van verandering door te dringen bij onze overheden. Laten we hopen dat ook Zuidoost meegaat in de vaart der volkeren.

NRC: "Zeespiegel deze eeuw 84 cm hoger bij stijgende uitstoot

De zeespiegel stijgt op lange termijn harder dan gedacht, schrijft het IPCC. Overheden reageren te traag op klimaatverandering.

Als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen, zal de zeespiegel eind deze eeuw 84 centimeter zijn gestegen. Dat is 10 centimeter hoger dan eerder gedacht, doordat het ijs op Antarctica sneller smelt. Op langere termijn, in het jaar 2300, komt de stijging uit op circa 4 meter.”

BBC: "A global group of around 11,000 scientists have endorsed research that says the world is facing a climate emergency.

 109536911 map 1month anomaly global ea 2t 201910 v01

The study, based on 40 years of data on a range of measures, says governments are failing to address the crisis.
Without deep and lasting changes, the world is facing "untold human suffering" the study says.
The researchers say they have a moral obligation to warn of the scale of the threat.”

DeMorgen“De natuur vraagt de scheiding aan

De landbouwsector en de natuur staan, zo lijkt het tenminste, nog maar eens lijnrecht tegenover elkaar dezer dagen. Vooral in Nederland bereikte de ‘stikstofdiscussie’ de afgelopen weken een hoogtepunt door een uitspraak van de Raad van State die stelt dat er te veel stikstof in de natuurgebieden terechtkomt. Natuurgebieden die naast de lokale bescherming ook door Europa worden beschermd.

Naar natuurvalleien, woudcomplexen en heidevlaktes

Die ruimtelijke scheiding realiseren vergt een intens overlegproces, maar ook duidelijke streefdoelen waarbinnen dat overleg kan gebeuren. De compromissen uit het verleden hebben aangetoond dat ze noch de landbouw noch de natuur ten goede zijn gekomen. Willen we de natuurkwaliteit echt aanpakken, dan kan het een oplossing zijn om grote eenheden natuur en grote eenheden landbouwgebieden in te richten en van elkaar te scheiden door (stikstof)buffers zoals argo-ecologische landbouwbedrijven.”

Volkskrant: "Hoogleraren hekelen overheid die te druk is met ‘trucjes’ in plaats van natuurherstel

De overheid gebruikt allerlei trucjes om het stikstofprobleem te omzeilen. Niet natuurherstel staat voorop, maar de vurige wens om bouwprojecten vooral maar door te laten gaan, meent een groep hoogleraren.”

screenshot 634 copy

Natuurmonumenten: "Natuur is basis van ons geluk en economie

Driehonderdtwee miljard euro werd op Prinsjesdag verdeeld. Van die driehonderdtwee miljard Euro werd 133 miljoen Euro vrijgemaakt voor natuur en biodiversiteit. Dat is nul-komma-nul-vier procent van de totale rijksbegroting. Nu kan ik op de barricaden gaan en roepen om meer geld voor natuur, maar het is onzin om de waarde van natuur uit te willen drukken in harde munten. In de stikstofdiscussie worden natuur en economie vaak lijnrecht tegen over elkaar geplaatst: alsof investeringen in het een, automatisch schade betekent aan het ander. Het tegendeel is waar. Als onze natuur gezond is en we haar op waarde weten te schatten, plukt de economie daar (ook) de vruchten van.

Het PBL rekende door wat het ‘welzijnsverlies’ is als we blijven vervuilen, blijven uitstoten. De totale schade komt uit op een onthutsend bedrag van 31 miljard Euro.

Het is bewezen dat minimaal twee uur per week in de natuur gelukkiger maakt. Driekwart van de Nederlanders haalt die norm niet. Buitenzijn stimuleert de verbeelding en creativiteit. Het vermindert stress, het leert je te vertrouwen op jezelf en het maakt je sterker en fitter. Naar buiten gaan is het is het begin van (her)waardering van ons grootste kapitaal. En dus het begin van bescherming ervan, inclusief die lastige wespen, rupsen en wolven.”

screenshot 629 copy

BBC Future: "We live increasingly urban lives, where we are tethered to technology and largely immune to the cycle of the seasons. I wondered whether these findings held true if spending extra time in nature meant we became more acutely aware of the destruction surrounding us, or whether it could exacerbate feelings of eco-anxiety that so many people are reporting today. Was I alone in finding time spent in nature somewhat bittersweet? I asked Miles Richardson, head of psychology at the University of Derby, who is leading their research into the impacts of nature connectedness. 

While spending time in the natural world may cause us to worry, it can also mean we take action from a healthier mental place

“I think it’s fair to say that, as you get more connected to nature, you become more concerned about the environment. That's well established,” he says. “It's quite likely that, for the people that get particularly concerned, that can start to impact on their own feelings of subjective wellbeing, because, if you look at it closely, it's a very sad state of affairs with some very serious consequences.”

DownToEarth“Groen is niet blank

Het beperkte bereik van veel milieubewegingen stoort ook Henk Moeniralam, al dertig jaar milieuonderzoeker bij de gemeente Nijmegen. Soms zegt hij op zo’n bijeenkomst ronduit: ‘Groen is niet blank en de natuur is voor iedereen’. “Na jaren onderzoek naar milieubeleving weet ik dat het echt nodig is om het draagvlak voor milieu te verbreden.”

© Natuurbescherming ZO 2015