Het Landje van Geijsel

Provincie Noord-Holland: "Provincie verkoopt Landje van Geijsel

Het Landje van Geijsel is een natuurgebied van ruim 7 hectare bij Ouderkerk aan de Amstel. Het gebied is internationaal bekend in de vogel- en natuurwereld vanwege zijn grote betekenis voor vele vogelsoorten. De provincie is eigenaar van het landje en heeft besloten het te verkopen aan de heer Geijsel en Landschap Noord-Holland.

Het beheer van de gronden wordt door de kopers gezamenlijk opgepakt. Gedeputeerde Esther Rommel: “Wij staan positief tegenover deze verkoop. De combinatie van de persoon die het beheer zeer goed in de vingers heeft en de continuïteit, kennis en ervaring van een natuurbeherende organisatie garandeert een toekomstbestendig beheer van het waardevolle Landje van Geijsel.”

Het Landje van Geijsel is sinds 2013 in bezit van de provincie Noord-Holland. Het landje is sinds de verkoop verpacht en in bruikleen gegeven aan de heer Geijsel. De heer Geijsel heeft het 19 jaar beheerd als plas-, dras- en weidevogelgebied.

Alle lof voor dhr. Geijsel.

De vogelkijkhut bij het Landje van Geijsel is begin dit jaar opgeknapt door de Vogelwerkgroep.

Landschap Noord-Holland

GGA: "Een sopje, een likje verf en nieuwe houtsnippers: de vogelkijkhut bij het Landje van Geijsel ligt klaar voor iedereen die van vogels houdt!

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep hebben de hut onder handen genomen. Het interieur is gesopt, het paadje vrijgemaakt van onkruid en er liggen nieuwe houtsnippers rond het gebouw, die helpen voorkomen dat het een modderige bedoeling wordt. Groengebied Amstelland heeft schilders ingehuurd die de buitenkant van een nieuw laagje verf hebben voorzien. De schilders hebben ook nog mogen helpen om de nestkasjes voor de huiszwaluwen op te hangen.

Sinds 1999 zet boer Jan Geijsel jaarlijks van half februari tot half april negen hectare land onder water. Zo ontstaat een plas-dras gebied, een ideale plek voor vogels die terugkomen uit hun overwinteringsgebieden. Elk jaar maken de leden van werkgroep de kijkhut schoon, die eigendom is van Groengebied Amstelland. De hut is nu vrij toegankelijk voor het publiek. Vanaf de bovenverdieping is er uitzicht over het landje en er zijn kijksleuven in de muur. Naast de schuur is er ruimte om met verrekijkers en telescopen de vogels te bewonderen.”

Op 28 november is er weer een vergadering van Groengebied Amstelland waarbij u aanwezig kunt zijn en zelfs inspreken. Hier kunt u de agendabundel downloaden.
Punt 05.c is een mededeling over de voortgang opwaarderen Gaasperplas (ter kennisname):
"In de vergadering van 4 juli van dit jaar heeft het algemeen bestuur ingestemd met het ontwerp voor de nieuwe inrichting. Op basis van een eerste grove doorrekening werd geconstateerd dat het ontwerp voor wat betreft de infrastructuur en groenvoorziening binnen de huidige begroting en conform het huidige beheerniveau kan worden onderhouden. Nieuwe inrichtingselementen zoals een zwemstoep, pontjes en extra toiletgebouwen zijn daarin niet meegenomen en vergen dus een verhoging van de beschikbare middelen voor beheer en onderhoud.

De planning van het verdere proces is als volgt:
- Eind november een extra toetsing bij bewoners, in stadsdeel Zuidoost maar ook daarbuiten. [De stadsdeelcommissie zal in de vergadering van 28 november 2019 worden gevraagd advies te geven over het ontwerp.]
- In december wordt het plan behandeld in het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel.
- In januari wordt het plan behandeld in de gemeenteraad van Amsterdam.
- 2020 wordt gebruikt voor de voorbereiding van de uitvoering conform de prioritering die de gemeente samen met het groengebied heeft opgesteld.
- In 2021 wordt gestart met de daadwerkelijk uitvoering van de inrichtingsmaatregelen door het groengebied.

Voor de besluitvorming is het noodzakelijk dat er een oplossing wordt gevonden voor de resterende bezuinigingsopgave voor de Gaasperplas. Deze kan worden ondervangen door de investeringen die de gemeente Amsterdam gaat doen in het gebied van circa € 4 mln. Hiermee wordt een deel van de kosten van het groengebied lager; omdat het groengebied eenmalig niet zelf hoeft te investeren in groot onderhoud en vervangingen. Daarnaast ontstaan er kansen voor inkomstenwerving voor horeca en een stedelijke functie. Het groengebied werkt deze mogelijkheden verder uit. Deze zullen definitief landen in de begrotingswijziging 2020. In de tussentijd is er regelmatig contact met de gemeente voor afstemming over dit dossier."

De kansen voor inkomstenwerving zijn voor het Gaasperpark zo goed als onbestaande. Er valt geen groot geld te halen met een restaurantje of een ‘stedelijke functie’. Dat gaat vooral veel meer kosten aan beveiliging, infrastructuur, onderhoud, toezicht en handhaving. Ik verwijs ook naar het ambtitiedocument van minister Schouten en de provincies recent gepubliceerd door het InterProvinciaal Overleg: het NNN versterken en verbeteren!!!

De vergaderingen van GGA (van 12:00 tot 13:50) en het stadsdeelbestuur (18:00 uur) zijn op dezelfde dag, 28 november. Maar stadsdeel Zuidoost heeft volgens zijn agenda op die dag enkel een agendaoverleg in de commissiekamer, niet een vergadering in de raadszaal. Hoe zit dat?

Nu we het toch over natuurbeheer hebben, het volgende artikel ter informatie van onze bestuurders en adviescommissie. Meer reuring en werkzaamheden betekent meer verdichting en afwaardering van natuur en biodiversiteit!

NatureToday: "Beperken van bodemverdichting belangrijk voor (behoud) natuurwaarde bos

Wat gebeurt er in de bodem bij bodemverdichting?

Een ongestoorde bodem bestaat voor ongeveer de helft uit minerale bodemdeeltjes (zoals zand of klei) en organische stof, en voor de andere helft uit lucht en water. Bij het berijden van de bodem worden bodemdeeltjes samengedrukt en neemt het aandeel lucht en water in de bodem af. Hierdoor verandert de bodemstructuur, wat de infiltratie van hemelwater belemmert. In de bodem leven verschillende organismen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van organisch materiaal en het ‘luchtig’ houden van de bodem. Zo kunnen boomwortels zich gemakkelijk uitbreiden. Deze organismen gebruiken zuurstof en stoten CO2 uit. Door de verstoorde bodemstructuur vindt er echter nog maar moeizaam gasuitwisseling plaats tussen bodem en atmosfeer. Daardoor bouwt het CO2-gehalte in de bodem op, en neemt het zuurstofgehalte af.”

Greenpeace: "Boerenbelangenbehartiger LTO liet al snel weten de natuur onbelangrijk te vinden en pleitte voor het afschaffen van natuurgebieden om uit de stikstofcrisis te komen. Terwijl vorig jaar nog bleek dat 80 procent van de Nederlandse boeren juist met de natuur samen wil werken. Onze natuurgebieden lijden al veel te lang onder de verstikkende deken van stikstof. In plaats van een onhoudbaar landbouwsysteem in het zadel te houden en natuur simpelweg af schaffen wanneer economische belangen in het geding komen, is het nu tijd om ons systeem drastisch te hervormen. Daar heeft ook de individuele boer veel meer baat bij."

Momenteel liggen Amsterdam, Zuidoost en GGA nog steeds permanent op ramkoers met onze natuur. Wij zijn het lijpe broertje in de regio. Dat is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor ons milieu, en uiteindelijk ook voor het vertrouwen en het geloof in de politiek en onze besturen die in een democratische rechtsstaat het algemeen belang moeten laten overwegen. Het is slikken of stikken. Deelbelangen zijn in deze tijd zeer schadelijk voor onze maatschappij. En laten we wel wezen, tegenover behoud van natuur en milieu zijn amusement en reuring van zeer ondergeschikt belang. Zuivere lucht en een gezond milieu zijn een algemeen belang, van alle Amsterdammers.

© Natuurbescherming ZO 2015