Ruimte voor nieuwbouw in Noord

Parool: "Wie Noord met een vergrootglas afspeurt, vindt volgens Bas Kok plek voor zo'n 15.000 extra woningen. Hoogwaardig groen opofferen is dan helemaal niet nodig.
Amsterdam wil 50.000 nieuwe woningen bouwen. In Koers 2025 zijn de mogelijke bouw­locaties geïnventariseerd. Er zal mogelijk geen plaats meer zijn voor groengebieden als de Amstelscheg met volkstuinenpark Amstelglorie, bij De Nieuwe Meer en de Gaasperplas en in het weiland van het oeverpark van Schellingwoude.

Maar volgens mij hoeft Amsterdam geen ­enkel hoogwaardig stukje groen op te offeren. Vooral Amsterdam-Noord biedt ongekend veel ruimte. Het stadsdeel heeft ongeveer dertig procent van het grondgebied van Amsterdam, vijftig procent van het groen en slechts tien ­procent van de inwoners. Nergens kent Amsterdam zo'n lage bebouwings- en bevolkingsdichtheid.
Voor Amsterdam is bouwen in Waterland taboe. Terecht, omdat het een bijzonder natuurgebied is met een inmiddels uniek gezicht op oude dorpjes.

Toch mag deze 'heiligverklaring' van Amsterdams Waterland niet leiden tot blindheid voor een gouden kans. Er is één plek waar woningbouw Landelijk Noord juist mooier maakt. De noordkant van het dijktalud van de ringweg A10 is misschien wel het enige onaangename stukje Landelijk Noord. Vanaf het Noordhollandsch Kanaal tot Schellingwoude is deze zone zo'n vijf kilometer lang en ruim driehonderd meter breed. 
De huidige functie van deze strook is al stedelijk.

Het omvormen van dit stuk Landelijk Noord tot woonwijk moet wél gepaard gaan met een expliciete afspraak. Het mag geen voorschot zijn op het geleidelijk bebouwen van de rest van Landelijk Noord. Deze wijk moet juist voor eens en altijd een duidelijke grens markeren: tot hier en niet verder."

© Natuurbescherming ZO 2015