Opgeruimd staat netjes

shots 2793

Opruimen na GaasperPleasure
De recreanten zijn er weer

Vandaag was de afbouw van GaasperPleasure compleet. Gisteren konden de eerste recreanten alweer de oostoever van de Gaasperplas op. Vandaag was Marc en zijn compaan nog druk bezig met het verwijderen van het laatste zwerfvuil, sigarettenpeuken en dergelijke. Hij zei dat ze het heel druk gehad hadden en dat het voor hem ook zijn eigen achtertuin is die netjes gehouden moest worden. Dat is een goede opstelling. Ik heb hem uitgelegd hoe de vergunningenprocedures zo'n beetje in mekaar zitten en waar de stichting en anderen al lang mee bezig zijn, het beschermen van dit groengebied. Jarenlang worden juridische procedures over de omgevingsvergunningen op onbehoorlijke manier tegengehouden door het stadsdeelbestuur. Wat diverse overheden willen kan op een gegeven moment ook slecht uitpakken voor kleinere evenementen. Als het gaat om geld en opbrengsten uit evenementen dan zullen de grote toch voorrang krijgen en eisen dat ze het alleenrecht krijgen over een bepaald terrein. Daardoor zou het wel eens afgelopen kunnen zijn met de kleine evenementen die geen ruimte en tijd meer krijgen als Groengebied Amstelland voor het grote geld gaat.

Al jaren worden door het stadsdeel ‘verkenningen' gehouden waar bewoners hun zegje konden doen over de toekomst van Gaasperdam en waar telkens uitkwam dat bewoners van Gaasperdam hun groen willen behouden. Maar nooit werd erbij gezegd dat er grenzen zijn aan wat kan en niet kan. Dat het gebied tot de EHS behoort werd verzwegen. Men wilde stakeholders, ondernemers vooral. Dat het bestemmingsplan geen doldrieste plannen toeliet werd nooit vermeld. Ballorig was ook zo’n illegaal ongelukje. Organisatoren van evenementen worden door GGA aangetrokken zonder de noodzakelijke begeleiding en monitoring. De mudrun in 2014 was wel het toppunt van onverantwoordelijkheid en verloedering van GGA. GGA leurt met gebruiksovereenkomsten alsof het warme broodjes zijn.

In elk geval heeft GaasperPleasure weinig schade aangericht. Het terrein werd vanmiddag uitgekamd door Marc en waar nodig wordt nog wat gras ingezaaid. We zijn weer on speaking terms. Misschien moeten we nadat de rook van de rechtszaken is opgetrokken eens samen gaan overleggen wat mogelijk is in dit stuk van de EHS/NNN in het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente. Voorlopig ziet de stad dit nog als een groot evenement, maar tolereert het wel.

© Natuurbescherming ZO 2015