The day after

Gelukkig dat het vandaag pas echt zomerweer geworden is, dat heeft er in elk geval voor gezorgd dat er niet teveel bezoekers op GaasperPleasure en Guilty Pleasure waren en dus ook minder overlast. Het contract geeft wel aan dat er meer dan 5000 bezoekers aanwezig mogen zijn, dus is het een groot evenement. De gemeente houdt 2000 bezoekers aan als max. aantal dat nog onder kleine evenementen valt. Het stadsdeel probeert daar onderuit te komen door het evenement te bestempelen als middelgroot. Dat is geen geaccepteerde categorie. Zaterdag heb ik nauwelijks geluidsoverlast gehoord, op zondag wel, maar niet in de mate van Amsterdam Open Air.

shots 2784
shots 2787

Vanmiddag ging ik even kijken op het terrein. De hekken stonden helemaal open, dus ik fietste even naar binnen. Dat was niet de bedoeling. Ik moest er weer uit. Ze waren natuurlijk nog bezig met afbreken en aan het rijden met zwaar materieel. Begrijpelijk. Maar het blijft daar toch een lastig punt voor het verkeer. En altijd is er beschadiging van boompjes. Dat komt ervan als er geen omgevingsvergunning is met alles erop en eraan, zoals een ecologische quickscan en een advies van de TAC.

shots 2783
shots 2782

Ik zag ook Marc, de organisator, of beter gezegd, hij zag mij en stiefelde kwaad op mij af. Marc is best een aardige jongen. Maar hij had dit weblog gelezen en hij vond dat ik niet goed bij mijn hoofd was. (Terwijl ik nog zo positief over Farm-a-licious was geweest.) Dat typeert weer het sfeertje van de festivals. Op festivals mag alles, maar niet ertegen zijn. Hij vond ook mijn vijf bekende d’s onzin (decibels, drank, drugs, dance en een doppie). Maar haast ieder festival profileert zich met allerlei normovertredende slogans. Laten we wel wezen. Ook Guilty Pleasure met zijn Vieze Meiden. Ach ja, onschuldig puberaal gedoe; een beetje kinderachtig. Het schijnt de laatste Vieze Meiden te zijn geweest. Op Appelsap zeggen ze dat zo: “Eén van de grootste rappers van Nederland, die in zijn eigen woorden het festival misschien wel perfect omschrijft: "Laat me dit zeggen." Hij onderbreekt de muziek. "Ik wil jullie iets zeggen." Hij kijkt even om zich heen, en dan: “Appelsap wordt steeds groter. Jullie krijgen ieder jaar grotere acts. Wij krijgen ieder jaar meer money. En er zijn ieder jaar meer bitches om te versieren. Er zit alleen maar liefde hierin, man.” 
Wel een beetje overdreven, om sex ‘liefde’ te noemen, en je lief een bitch. Maar hij heeft gelijk, het gaat om geld, man. En verder … fuck a duck, man. Sorry, Marc, maar jouw woorden indachtig wil ik dit toch even op de kaart zetten (het is natuurlijk allemaal wat kinderachtig bedoeld; moet kunnen):

gestoordheid

Dat valt me zwaar tegen van Marc. Dat het evenement in feite illegaal was omdat er geen omgevingsvergunning voor was uitgegeven, daar had hij niets mee te maken. Nou, toch wel, pas op 4 augustus heeft GP Events BV alle gegevens ingestuurd voor de omgevingsvergunning. Dat is rijkelijk laat. Dan moeten waarschijnlijk nog allerlei instanties hun zegje daarover doen. Dus Marc is mogelijk zelf verantwoordelijk voor het uitstel. De kaarten, de earlybirdtickets, worden al minstens een half jaar van tevoren in de verkoop gegooid, maar een vergunning op tijd aanvragen en regelen blijkt een groot probleem. Get a life, folks! GaasperPleasure is illegaal begonnen, en is nu weer illegaal. Moet kunnen toch, en wie daar moeite mee heeft is niet goed bij zijn hoofd.

En of ik niets anders te doen had, vroeg Marc. Inderdaad, deze stichting is mijn bezigheid tegenwoordig, niet serieus genoeg voor Marc, natuurlijk, die het liever houdt bij vieze meiden en dergelijke. Heeft die jongen echt niets anders te doen? Geintje, Marc. Hij wilde verder niet meer spreken met mij. Dat deed hij allang niet meer, want hij is nergens te bereiken. Overleg met omwonenden is er nooit geweest. Maar hem treft niet alle blaam voor de gang van zaken, het bestuur is verantwoordelijk voor het uitblijven van een omgevingsvergunning en handhaaft niet. Er zijn geen aanwijzingen gegeven aan GP Events voor bescherming van fauna en flora, dus men gaat gewoon zijn gang. Niemand legt verantwoording af, en het evenement levert geld op, daar gaat het om. Maar vergeleken bij Amsterdamned Open Air is GaasperPleasure peanuts. En volwassen worden heeft ook weinig met festivals te maken. Festivals zijn gewoon laag-drempelig amusement, niet meer en niet minder. Niet iets om over naar huis te schrijven.

Hier nog een paar foto’s van GroenLinks waarop de jongelui lekker in het zwerfvuil aan het festivallen zijn. Je moet er van houden om de lol ervan in te zien. Andro Bottse (VVD) was ook present. Oeoehh, een bestuurslid op een illegaal festival, en die nog wel medeverantwoordelijk is voor het uitstel van het verlenen van  de omgevingsvergunning. Guilty pleasure?

© Natuurbescherming ZO 2015