Stand van zaken Gaasperpark

Omdat er zoveel onzin verteld wordt over het participatietraject en het verdere verloop van de inspraak hier meer informatie:

Amsterdam: “Stand van zaken

Situatie tot en met juli
Op dit moment bekijken verschillende afdelingen van de gemeente het conceptontwerp. De afdelingen die dit doen, zijn bijvoorbeeld de Centrale Verkeerscommissie en de Technische Adviescommissie Groenstructuur. Dit duurt tot eind mei 2019 en leidt tot een aantal wijzigingen in het conceptontwerp.
De projectgroep verwerkt de adviezen en schrijft een toelichting op versie 2 van het conceptontwerp. De toelichting en het conceptontwerp vormen samen het planvoorstel voor de Gaasperplas.
Groengebied Amstelland (GGA) is de beheerder van het Gaasperplas park. Als we het conceptontwerp gaan uitvoeren heeft dit gevolgen voor de kosten van het beheer van het park. In juli besluit Groengebied Amstelland of zij akkoord gaan met deze beheerkosten die berekend zijn op basis van het conceptontwerp.

Uitleg, inspraak en besluit
13 en 14 juli: Uitleg over conceptontwerp
Als de adviezen van verschillende afdelingen van de gemeente in het conceptontwerp zijn verwerkt, vertellen wij belangstellenden graag wat er is aangepast.
De projectgroep geeft op zaterdag 13 juli en zondag 14 juli tijdens de Week van Gaasperdam en Driemond een toelichting op dit conceptontwerp. We beantwoorden dan ook al uw vragen.
De precieze locatie bij de Gaasperplas waar we deze toelichting geven en uw vragen beantwoorden, volgt nog.

Oktober: Informatiebijeenkomst
In oktober organiseren we een informatiebijeenkomst waar we het planvoorstel voor de Gaasperplas presenteren.

December: Besluit
Daarna adviseert de stadsdeelcommissie het dagelijks bestuur van Zuidoost over het planvoorstel. Iedereen kan op het plan reageren en inspreken tijdens de stadsdeelcommissievergadering. Zodra bekend is wanneer de stadsdeelcommissie het planvoorstel bespreekt, melden we dat ook op deze pagina en aan de Meedenk- en Klankbordgroep.
Vervolgens zal het dagelijks bestuur van Zuidoost het planvoorstel aanbieden aan het college van B&W en wordt het besproken in de gemeenteraad. De verwachting is dat het college in december 2019 een besluit neemt over het planvoorstel.

Na het besluit
Na het bestuurlijk besluit in december volgen er uit het planvoorstel 3 trajecten. Hierbij gaat het om zaken die we verder moeten uitwerken voordat we het plan kunnen uitvoeren. Het gaat om de volgende trajecten:
- Wijziging bestemmingsplan om horeca in het park mogelijk te maken
- Nadere uitwerking van het ontwerp
- Compensatie uitbreiding NNN-gebied door de Provincie 
Elk traject heeft een eigen tijdsduur en een eigen tempo. We vertellen u later precies wat de planning van de trajecten is en welke invloed u daarop heeft.”

Het nieuwe in dit proces is dat nu eindelijk duidelijk wordt dat de plannen, wat die ook zijn, op dit moment niet uitgevoerd kunnen worden omdat het bestemmingsplan dat niet toestaat. Daarover kunt u nu al een zienswijze insturen. Als u nu al een aantal plannnen niet ziet zitten, dan kunt u beter nu al een zienswijze aan het bestuur van stadsdeel Zuidoost sturen met de mededeling dat u een wijziging van het bestemmingsplan om meer commercie en stedelijke functies mogelijk te maken niet wenst. Horeca hoort niet in een park thuis. Er is al genoeg horeca rond het park. Enkel als u een zienswijze heeft ingediend aangaande een wijziging van het bestemmingsplan kunt u daar later, als de wijziging bekendgemaakt wordt, ook tegen in beroep gaan. Zonder zienswijze kan dat na het besluit niet meer. Dus let op: tijdig een zienswijze insturen over een geplande wijziging van het bestemmingsplan. Wij weten nu dat er een wijziging beoogd wordt; dus vanaf nu kan iedereen daar een zienswijze over insturen aan het bestuur van Zuidoost.

Men wenst dus kennelijk een stuk van het NNN uit het NNN te halen. Daarvoor is een besluit van de provincie nodig. Dus t.z.t. kan ook bij de provincie hiertegen bezwaar ingediend worden. De PRV, Provinciale ruimtelijke verordening zal qua omgrenzing dan aangepast moeten worden. Dat betekent sowieso weer een versnippering van het NNN, iets wat per definitie niet wenselijk is. En waar zou men een stuk ter compensatie kunnen vinden? Dat lijkt mij heel lastig. Trouwens, de ‘festivalweiden’ versnipperden het park nu al jaren. Stukken natuur worden gescheiden van elkaar. Dieren zien het hele park als hun habitat, en geluidsoverlast houdt ook geen rekening met het verschil tussen een festivalweide en een natuurgebied.

Die individuen in bewonersverenigingen (waarvan sommigen ambtenaar zijn en kennelijk niet weten wat de feiten zijn!) die het bericht verspreidden dat in het participatietraject al voldoende inspraak was geweest, zijn misleidend bezig en moeten zich eens ernstig gaan bezinnen over de zin van hun inbreng in bewonersverenigingen en of zij daar op hun plaats zijn.

© Natuurbescherming ZO 2015