Treurnis in heel Nederland

De perikelen in Amsterdam met festivals en evenementen zijn geen uitzondering. Er wordt in heel Nederland gerommeld met regels en de waan van de dag is verspreid over het hele land. In sommige gebieden denkt men zelfs aan permanente pretparken in het NatuurNetwerk Nederland. Net als in Groengebied Amstelland heeft gedeputeerde Tj. Talsma ook hier veel in de pap te brokkelen. Diegenen die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van de natuur zijn ook verantwoordelijk voor de aantasting van de natuur. Dat is de kat het spek opbinden.

Geestmerambacht

Burgerinitiatief Bescherm de Natuur in het Geestmerambacht: "PREALABELE VRAAG BEACHPARK GEESTMERAMBACHT

Wat is een prealabele vraag en waarom wordt die gesteld?
De gemeente Langedijk gaat in de week van 4 april een “prealabele vraag”stellen aan Gedeputeerde Staten van Noord Holland.
Dit betekent – heel simpel – dat, voordat zij beginnen met allerlei vergunningsprocedures, van de provincie willen weten of dit plan medewerking gaat krijgen van hen.
De provincie gaat n.l. over beschermd NNN-gebied (Natuur Netwerk Nederland, voorheen EHS) en heeft tevens een grote vinger in de pap als het gaat om “bouwen in niet bebouwd gebied”.
Er is gevraagd om een kopie van de brief met de prealabele vraag; zodra deze in bezit is zal bekeken worden hoe naar de provincie te reageren.
Is deze actie van de gemeente Langedijk om een prealabele vraag te stellen een manier om de commissie ARO (Adviescommissie Ruimtelijke Ordening) te omzeilen?

De regelgeving zou moeten leiden tot een negatieve beslissing: er is geen groot maatschappelijk belang, er zijn geen alternatieven onderzocht en de voorgenomen plannen liggen buiten bebouwd gebied. Echter niets is vanzelfsprekend.
Pikant is dat gedeputeerde De Bont nog bestuurslid is van het Recreatieschap Geestmerambacht; omdat de provincie heeft besloten om uit dit schap te treden komt hier eigen financieel belang van de provincie om de hoek kijken. [Gedeputeerde Bond is inmiddels vervangen door Tj. Talsma in het schap, maar is in de provincie NH wel verantwoordelijk voor de Flora- en faunawet.]
Tel daarbij op dat de VVD de grootste partij is in de Staten en dat de gemeentesecretaris van Langedijk fractievoorzitter is van diezelfde partij, dan begrijpt u dat regelgeving alleen niet voldoende is.
Van onze kant doen wij ons uiterste best om de 3000 handtekeningen tegen de plaats van dit plan een stem te geven!

BESTEMMINGSPLAN EVENEMENTENTERREIN.

Het college van Langedijk is van plan een apart bestemmingsplan te maken voor het evenemententerrein in het Geestmerambacht.
Hiervoor wordt een deel van het grondgebied uit het Bestemmingsplan Uitbreiding Geestmerambacht gehaald en tot apart bestemmingsplan gebombardeerd.
Belangrijkste doelen
- een vergroting van het evenemententerrein van 6,4 ha. nu naar 23 ha (!)
- uitbreiding van aantal evenementendagen van nu 13 naar 159 resp. 115 door overlap gelijktijdig plaatsvindende evenementen.
Hierdoor stijgt het aantal bezoekers van nu 100.000 naar maximaal 790.000.
Aantallen die ernstig afwijken van de Milieu Effect Rapportage (MER) die gemaakt is bij de bij de totstandkoming van het bestemmingsplan. Een nieuw op te stellen MER lijkt dan ook op z'n plaats.
Al met al vindt een forse intensivering plaats door festivalgebruik, met niet alleen overlast voor direct omwonenden maar ook voor overige gebruikers van het gebied.
Het Burgerinitiatief zal een zienswijze indienen op de Nota van Uitgangspunten zoals die momenteel door het college van Langedijk ter inzage is gelegd.

Geestmerambacht

© Natuurbescherming ZO 2015