Triest bericht

clips 4658

GroengebiedAmstelland: “Treurig bericht vanuit recreatiegebied Gaasperzoom.

Gisteren, woensdag 27-6, is er een poging gedaan om de jonge ooievaars te ringen. Al gauw zag men dat het niet goed was en alle jongen dood waren. Twee van de drie bleken al eerder te zijn overleden en de laatste moest pas dood gegaan zijn. Het is gissen naar de doodsoorzaak maar waarschijnlijk door aanhoudende droogte en hierdoor het beperkte voedsel aanbod hebben de jongen het helaas niet gered. Jammer want het leek dit keer zo goed te gaan.

Update 3 juli: De Echo van vandaag meldt dat de oorzaak de droogte is. "Nu zijn de jongen dus overleden ten gevolge van de droogte. Hetzelfde echtpaar  als vorig jaar heeft onvoldoende etenswaren kunnen vinden.”

NRC: "De lage waterstanden kunnen ertoe leiden dat meer planten en dieren sterven. In Brabant kampt de boomkikker met de droogte, terwijl de beschermde diersoort juist leeft in een natuurgebied dat speciaal is ingericht om extra vochtig te blijven. Omroep Gelderland berichtte dat relatief veel jonge ooievaars overlijden. Door de droge grond zitten regenwormen, de voornaamste voedingsbron van de ooievaarsjongen, te diep voor de moeder om bij te komen."

© Natuurbescherming ZO 2015