Gierzwaluwen

Bericht van AVN: "Hedenmiddag hebben Gierzwaluwteller Gert de Jong en de gemeentelijke Dienst Bouw- en Woningtoezicht, ondersteund door de Dienst Handhaving van de gemeente ingegrepen tegen de nestverstorende steiger op de hoek van de Muidergracht en de Roeterstraat, waar een Gierzwaluwkolonie huist.  

https://adam.waarneming.nl/waarneming/view/159211763

De steigerbouwer en de eigenaar van het pand Muidergracht 6 werden verordonneerd de verstorende steigerdoeken op de hoogste etage van de steiger, die het in- en uitvliegen van de nestelende Gierzwaluwen verhinderden, onmiddellijk te komen  verwijderen. Na wat gesputter ("moet dat nu eind vrijdagmiddag") en de vasthoudende opstelling van de ambtenares van Bouw- en Woningtoezicht, werd het hoogste steigerdoek binnen anderhalf uur verwijderd. Volgende week wordt bezien of nadere maatregelen, zoals het verwijderen van de hoogste steigeropbouw nodig is om de Gierzwaluwen vrije invliegruimte te garanderen.

Er wordt dus af en toe toch nog gehandhaafd in Nederland. Vreemd is dan weer dan voor een beschermd NNN-gebied als het Gaasperpark geen enkele vorm van handhaving mogelijk schijnt te zijn, waar ook in de broedtijd de beschermde Ransuilen tijdens Amsterdam Open Air te maken krijgen met een geluidsoverlast van meer dan 100 dB en dat stadsecologen daar hun goedkeuring aan gaven. Vanaf welk bedrag aan financiële ’schade' gaat de gemeente overstag?

© Natuurbescherming ZO 2015